Blote billetjes in het gras ovenschotel

24 augustus 2021 (Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2022)
Wie kent ze niet, de blote billetjes in het gras. Met de witte bonen als billetjes en de snijbonen als gras. Hierbij een variatie, namelijk de blote billetjes in het gras ovenschotel. Vegetarisch en met een krokant kaaskorstje.

Blote billetjes in het gras ovenschotel

Wie kent ze niet, de blote billetjes in het gras. Met de witte bonen als billetjes en de snijbonen als gras. Hierbij een variatie, namelijk de blote billetjes in het gras ovenschotel. Vegetarisch en met een krokant kaaskorstje.

De klassieke versie van blote billetjes in het gras is doorgaans een stamppot gerecht van snijbonen, canneloni bonen en gekookte aardappels. Vaak geserveerd met worst. Deze variant van blote billetjes in het gras is vegetarisch en komt uit de oven. Een ideale variant om al eerder te maken en pas vlak voor het eten in de oven af te bakken.

Snijbonen snijden

De snijbonen worden meestal gesneden vanwege de smaak. Zo komt de meeste smaak vrij. Al is dit niet noodzakelijk.
Vaak kan je snijbonen ook alleen maar voorgesneden kopen. Ik probeer altijd wel hele snijbonen te kopen, zo gaat de minste smaak verloren en kan ik ze zelf snijden. Ik houd namelijk van iets breder gesneden snijbonen. Bij sommige groenteboeren kan je nog vragen of ze de bonen ter plekke voor je snijden. Dat doen ze dan vaak met een snijbonensnijder zoals deze. Uiteraard voldoet een scherp koksmes ook gewoon.

Vegetarische ovenschotels

Zou je naast deze blote billetjes in het gras ovenschotel nog andere vegetarische ovenschotels willen proberen? Maak dan ook eens deze vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen of deze vegetarische ovenschotel pasta courgette.

Benodigde keukenmaterialen voor ovenschotel met snijbonen

Koekenpan
Snijbonensnijder
– Ruime pan
Koksmes
Pureestamper
Ovenschaal

Wie kent ze niet, de blote billetjes in het gras. Met de witte bonen als billetjes en de snijbonen als gras. Hierbij een variatie, namelijk de blote billetjes in het gras ovenschotel. Vegetarisch en met een krokant kaaskorstje.

Blote billetjes in het gras ovenschotel

Anna Kaptein
Wie kent ze niet, de blote billetjes in het gras. Met de witte bonen als billetjes en de snijbonen als gras. Hierbij een variatie, namelijk de blote billetjes in het gras ovenschotel. Vegetarisch en met een krokant kaaskorstje.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram snijbonen
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 stuk ui
  • 250 gram uitgelekte canneloni bonen
  • 1 teentje knolfook
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 150 gram belegen kaas
  • 50 gram roomboter
  • 10 gram verse peterselie
  • 150 ml melk zo nodig iets meer

Instructies
 

  • Schil de aardappel, snijd ze in grove stukken en kook ze met een snufje zout in 20 minuten gaar.
  • Snijd het puntje van de snijbonen af en verwijder de eventuele draad.
  • Was de snijbonen goed en snijd ze in schuine stukken van ongeveer 1 a 2 cm.
  • Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en blancheer de snijbonen in 4 a 5 minuten. Giet af en spoel na met ijskoud water.
  • Schil en snipper de ui en de knoflook.
  • Zet een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie op het vuur en fruit de ui en knoflook in ongeveer 7 minuten op laag vuur terwijl je regelmatig roert.
  • Voeg de geblancheerde tuinbonen en de afgegoten canneloni bonen ook toe en laat 2 minuten mee garen. Zet daarna het vuur uit.
  • Was de citroen en rasp de citroenschil tot je één theelepel geraspte citroenschil hebt en voeg dit toe aan het bonen mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
  • Stamp de gekookte aardappels met een puree stamper tot puree. Voeg de roomboter en de melk toe en meng goed door tot je een smeuïge puree hebt. Voeg zo nodig extra melk toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Hak de peterselie met een scherp mes grof en voeg als laatste toe aan het bonen mengsel.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Pak een ovenschaal en begin met een laag aardappelpuree. Daar bovenop verdeel je het bonen mengsel en als laatste verdeel je de rest van de aardappelpuree over het bonenmengsel. Maak de ovenschotel af met de geraspte kaas.
  • Zet de blote billetjes in het gras ovenschotel ongeveer 30 minuten in de oven tot het korstje mooi goudbruin en knapperig is en serveer.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.