Rode bieten inmaken zoetzuur
Anna Kaptein
Rode bieten inmaken is niet alleen heel lekker, maar ook leuk om te doen en prachtig om te zien. Heb langer plezier van je bieten door ze zelf in te maken.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Porties 1 pot ingemaakte bieten
200 - 300 gram rode bieten 100 ml azijn 100 ml water 100 gram kristalsuiker 1 snufje zout 10 stuks peperkorrels 1 stuk kaneelstokje 2 stuks ster anijs 5 stuks pimentbessen 5 stuks jeneverbessen 2 blaadjes laurier 1 eetlepel mosterdzaad 1 theelepel venkelzaad 2 stuks kruidnagel
Was de bieten goed, dan hoef je ze niet te schillen.
Snijd de bieten, eventueel met behulp van een mandoline, in zo dun mogelijke rondje plakken.
Doe ze in een gesteriliseerde weckpot, samen met het zout en de specerijen.
Breng in een pan het water met de azijn en suiker aan de kook.
Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen en schenk vervolgens dit inmaakvocht in de pot met de bietjes.
Sluit de pot en laat het ten minste 24 uur staan.
De ingemaakte zoetzure rode bietjes zijn zeker 3 maanden houdbaar. Nadat je de pot hebt aangebroken bewaar je deze vervolgens in de koelkast.