Ga terug
+ servings
Ovenschotel met savooiekool en gehakt. Echt comforfood voor de koude dagen. Een gezond en makkelijk recept wat je goed van tevoren kunt voorbereiden voor het avondeten. Vlak voordat je aan tafel gaat hoef je het alleen nog op te warmen in de oven.

Ovenschotel met savooiekool en gehakt

Anna Kaptein
Ovenschotel met savooiekool en gehakt. Echt comforfood voor de koude dagen. Een gezond en makkelijk recept wat je goed van tevoren kunt voorbereiden voor het avondeten. Vlak voordat je aan tafel gaat hoef je het alleen nog op te warmen in de oven.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 350 gram biologisch rundergehakt
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 stuk savooiekool of groene kool
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 40 gram roomboter
  • 150 ml melk
  • 1 stuk ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 150 grm geraspte belegen kaas
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zet twee grote pannen met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook.
  • Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Voeg toe aan het water van één van de pannen en kook in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Snijd vervolgens de savooiekool in kwarten en verwijder de harde kern onderin. Snijd de savooiekool vervolgens in dunne reepjes.
  • Blancheer de savooiekool 4 minuten in het kokende water van de andere pan en giet dan af.
  • Snipper de ui. Zet een koekenpan met 1 eetlepel zonnebloemolie op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe als de olie heet is en fruit de ui aan. Voeg de kerrie toe aan de ui en bak mee. Pers de knoflooktenen en voeg ook toe. Voeg als laatste het gehakt toe en bak deze rul totdat het precies gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit.
  • Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze met de pureestamper tot een puree. Voeg de melk, de roomboter en de nootmuskaat toe en roer goed door tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
  • Pak één hele grote ovenschaal (de grootste die je hebt) of twee kleinere ovenschalen. Verdeel de savooiekool over de bodem van de ovenschaal of ovenschalen. Verdeel daaroverheen 1/3 van de kaas. Voeg dan het gebakken gehakt toe als volgende laag en maak de ovenschotel af door het aardappel puree toe te voegen. Strijk het aardappelpuree als bovenste laag goed glad en verdeel de rest van de kaas en het paneermeel eroverheen.
  • Bak de ovenschotel met savooiekool af in ongeveer 25 minuten totdat hij een mooi goudbruin korstje heeft.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!