Spoel de linzen goed af onder stromend water en kook ze volgens aanwijzingen op de verpakking in een aparte pan gaar. Giet ze af wanneer ze gaar zijn.
Zet een ruime pan met dikke bodem en een eetlepel zonnebloemolie op middelhoog vuur.
Snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui samen met de rozemarijn (van de takjes afgehaald) 5 minuten zachtjes aan en voeg op het laatste moment ook de knoflook toe.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes inkoken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet een pan met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook. Schil de pastinaken en snijd ze in grove stukken. Kook de pastinaak in 20 minuten gaar.
Snijd ondertussen de champignons en de portobello's in dunne plakjes.
Zet een koekenpan met 1 eetlepel zonnebloemolie op hoog vuur.
Bak de champignons en portobello's in 7 - 10 minuten terwijl je ze regelmatig omschud. Zet tot gebruik apart.
Giet de pastinaken af en stamp ze met een puree stamper tot puree. Maak er met de melk, de boter en de parmezaan een smeuïge puree van en breng op smaak met zout en peper.
Doe de gebakken champignons en de gekookte linzen bij het tomatenmengsel en roer goed door.
Pak een grote ovenschaal en verdeel het linzen mengsel over de bodem.
Verdeel daar overheen de pastinaak puree en maak mooi glad.
Meng de geraspte kaas en het paneermeel door elkaar en verdeel over de bovenkant.
Strooi als laatste de rozemarijn naaldjes over de ovenschotel.
Zet de vegetarische ovenschotel met pastinaak gedurende 25 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin en krokant is.