Ga terug
+ servings
Speculaas appelgalette met spijs. Gemaakt van havermout, speltbloem en kokosbloesemsuiker waardoor deze taart een gezonde twist heeft. Een heerlijk recept voor de sinterklaas periode.

Speculaas appelgalette met spijs

Anna Kaptein
Een heerlijke speculaas appelgalette met spijs gemaakt van spelt meel en havermout. Een echte aanrader voor de sinterklaasperiode.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 13 minuten
Gang Bakken
Porties 1 galette

Ingrediënten
  

  • 200 gram speltbloem
  • 100 gram havermout
  • 175 gram roomboter
  • 1 stuk ei
  • 2 eetlepels koek & speculaas kruiden
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 snufje zout

Voor de vulling

  • 4 stuks goudreinet appels
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel koek & speculaaskruiden
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 stuk ei
  • 30 gram amandelschaafsel

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg samen in een kom en kneed tot een mooi samenhangend deeg. Dek het deeg af en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de appels en snijd de appels in kleine blokjes. Doe de appel blokjes in een kom en doe hier de kokosbloesemsuiker en de koek- en speculaas kruiden bij. Roer goed door elkaar.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg met de deegroller op een vel bakpapier uit tot een grote ronde lap. Zorg dat het niet vastplakt aan de roller of het bakpapier door steeds met wat bloem te bestuiven.
  • Klop het ei met een vork los. Voeg de helft van het ei samen met het amandelspijs in de keukenmachine en vermeng het goed. Als je geen keukenmachine hebt doe je dit met een vork.
  • Verdeel het amandelspijs in een cirkel in het midden van de lap deeg. Zorg dat er een ruime rand vrij blijft om straks het deeg naar binnen te vouwen.
  • Verdeel over het amandelspijs de appel stukjes. Vouw daarna de randen van het deeg over de appel vulling heen. Zo krijg je de echte galette vorm.
  • Smeer de andere helft van het ei over de deegranden heen. Verdeel vervolgens het amandelschaafsel over de randen heen.
  • Zet de galette gedurende 40 - 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de speculaas appelgalette daarna goed afkoelen voordat je hem aansnijd. Zo kan de korst goed uitharden.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!