Ga terug
+ servings
Pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui

Pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui

Anna Kaptein
Een heerlijke vegetarische pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui. Met zelfgemaakte pizza bodem! Lekkerder bestaat niet.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 45 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 2 grote pizza's

Ingrediënten
  

  • 250 gram type 00 bloem
  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 flinke theelepel gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • snufje zout
  • 2 stuks uien
  • 3 stuks vijgen
  • 150 gram gorgonzola
  • 125 gram mozzarella buffelmozzarella is het lekkerst

Instructies
 

  • Meng de bloem en het zout in een beslagkom goed door elkaar.
  • Los het gist en de suiker met een beetje van het water op.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gistoplossing in.
  • Meng vanuit dat kuiltje de gist langzaam met wat bloem.
  • Voeg de olijfolie toe en meng langzaam vanuit het midden verder.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe en meng verder vanuit het midden totdat het één geheel wordt.
  • Kneed het deeg goed en zorg dat het een gladde egale bal wordt die een heel klein beetje plakt en zacht aanvoelt. Als hij nog heel erg plakt, voeg een klein beetje bloem toe. Wanneer hij juist te droog is, voeg een klein beetje water toe.
  • Zet afgedekt in een kom op een warme plek om 2 uur te rijzen.
  • Snijd de uien in ringen.
  • Zet een koekenpan met olijfolie op een laag vuur.
  • Voeg de uien toe wanneer de olie op temperatuur is.
  • Roer de uien regelmatig en laat het vuur zacht staan. Het regelmatig roeren is nodig zodat de uien niet aan de bodem vastkoeken.
  • Houd dit ongeveer 45 minuten vol. Zo komen de suikers van de uien vrij die zich omzetten in karamel.
  • De uien zijn klaar wanneer ze zacht zijn, zoetig smaken en bruin aan de randjes zijn. Doe ze in een kommetje.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Snijd de vijgen in achten.
  • Snijd de mozarella in dunne plakjes.
  • Snijd de gorgonzola in kleine blokjes.
  • Doe alles in aparte kommetjes.
  • Verdeel het deeg in 2 ballen wanneer het na 2 uur goed gerezen is.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en op je deegroller (als je geen deegroller hebt, pak dan een lege wijnfles).
  • Rol beide ballen uit tot mooie en dunne pizzabodems.
  • Pak twee stukken bakpapier en leg één stuk op de bakplaat en het andere stuk op het aanrecht of een grote plank.
  • Leg beide uitgerolde bodems op het bakpapier.
  • Verdeel de mozzarella over beide pizza's.
  • Verdeel de gekarameliseerde uien over beide pizza's.
  • Verdeel de gorgonzola over beide pizza's.
  • Verdeel de vijgen over beide pizza's.
  • Strooi met de pepermolen een beetje peper op de pizza's.
  • Doe de eerste pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui in de oven en zet de kookwekker op 12 minuten. Houd de pizza goed in de gaten, in de ene oven gaat die sneller dan in de andere oven. Verleng of verkort de baktijd iets wanneer hij nog niet klaar is.
  • Herhaal dit met de tweede pizza.
  • Eetsmakelijk!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!