Verwarm de oven voor op 200 C.
Kook de struikjes witlof in ca. 10 minuten gaar, giet ze af en laat ze uitlekken. Halveer ze in de lengte.
Snipper de uien en fruit ze glazig in de olie. Breng op smaak met zout en peper en schep er, eenmaal van het vuur af, 75 gram van de kaas door (dit is de helft van de kaas, bewaar de andere helft van de kaas).
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en kneed er samen met de kaas een bal van. Rol de bal uit tot een ronde lap die groter is dan de bakvorm.
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en bak daarin de suiker en voeg zout en peper toe.
Leg de doorgesneden struikjes witlof met de snijkant naar beneden stervormig in de pan. Laat op hoog vuur tot de onderkant van de witlof begint te kleuren.
Doe het nu over in de ovenschaal en doe er de uien over.
Doe nu de lap bladerdeeg over de schaal en prik er wat gaatjes in.
Strooi er de overige 75 gram van de kaas overheen.
Bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten tot het deeg mooi gekleurd is.
Stort de gekarameliseerde witlof tarte tatin gelijk omgekeerd op een bord.