Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder de schillen en de kontjes van de rode uien en snijd ze door overdwars midden.
Doe het water en de karamel samen in een klein pannetje. Zet dit op een laag vuurtje op en roer hier niet in. Wacht totdat het langzaam een licht bruine karamel wordt en zet dan het vuur gelijk uit.
Zet een koekenpan met de boter op middelhoog. Voeg de karamel en de blaadjes van de tijm toe als de boter gesmolten is. Pas op want dit kan even spetteren!
Leg de uien met de snijkant naar beneden in de pan. Bak de uien op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten in de karamel. Totdat de uien iets beginnen te kleuren.
Als je koekenpan niet in de oven kan dan leg je de uien met de snijkant naar beneden in een ronde ovenschaal.
Laat ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien en kneed er samen een bal van. Rol de bal uit tot een ronde lap die net wat groter is dan de bakvorm.
Leg de lap bladerdeeg over de schaal heen en prik er wat gaatjes in. Haal het overtollige bladerdeeg aan de rand weg zodat het er netjes uit ziet.
Bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten tot het deeg mooi goud bruin is.
Stort de hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola gelijk omgekeerd op een bord. Zodra de karamel begint hard te worden lukt dit niet meer.