Borstel de champignons schoon met een champignonborstel en snijd ze in plakjes.
Maak de teentjes knoflook en de rode ui schoon en snipper beide fijn. Zet de helft van de knoflook en de gesnipperde ui opzij.
Zet een koekenpan met een scheut olijfolie op hoog vuur.
Voeg de ui en de knoflook toe en bak 1 a 2 minuten. Voeg daarna de champignons toe en bak deze ongeveer 5 minuten terwijl je ze regelmatig omschudt. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de gebakken champignons met de ui en de knoflook in de keukenmachine of in de hakmolen van je staafmixer en hak tot een grove champignon tapenade.
Was of schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
Snij de prei door midden en vervolgens in halve ringetjes. Was goed en schud uit.
Zet een pan met dikke bodem en een scheut olijfolie op halfhoog vuur. Voeg de overgebleven ui en knoflook samen met de prei en de oregano toe.
Bak samen een paar minuutjes terwijl je regelmatig roert.
Voeg ook de wortelblokjes toe en bak alles samen in 10 minuten gaar terwijl je regelmatig alles omschept. Proef of de wortel gaar is. Is deze nog niet gaar? Bak nog een paar minuten langer.
Breng op smaak met zout en peper.
Maak de paprikasaus volgens de aanwijzingen in het recept (recept te vinden via link in tekst boven).
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Smelt de boter in een steelpannetje en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
Haal het filodeeg uit de koelkast en leg 1 plak voorzichtig op je aanrechtblad. Beboter de plak filodeeg en leg er nog een plak op. Herhaal dit tot je 3 plakken op elkaar hebt liggen.
Verdeel de helft van het champignon mengsel aan de onderzijde van vel filodeeg. Laat wel een flinke rand aan de onderkant en aan de zijkanten vrij.
Verdeel daar overheen de helft van het wortel mengsel.
Beboter de zijkanten, de onderste rand en de bovenkant van het vel filodeeg.
Vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel filodeeg met de vulling erin voorzichtig op tot een strudel.
Leg de groenten strudel met de naad naar beneden op de bakplaat.
Herhaal alle stappen nog een keer met de rest van je vulling en filodeeg vellen. Leg deze strudel ook op de bakplaat.
Beboter de buitenkant van de strudels ook nog met boter.
Bak de vegetarische groenten strudels 20 minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Hak de verse peterselie groef en strooi over de gebakken groenten strudels.
Serveer de groenten strudels met de zelfgemaakte paprikasaus.