Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in parten. Snijd de parten vervolgens in dunne appel partjes.
Doe de appel partjes in een pan.
Voeg de honing, het water, de speculaaskruiden en het kaneel toe.
Stoof 5 minuutjes op middelhoog vuur.
Weeg de bloem, de havermout, de suiker en de boter af.
Doe alles samen in een mengkom en voeg een snufje zout toe.
Meng goed met je handen, kneed het tot je een grof deegmengsel hebt.
Verdeel de gestoofde appel over één grote ovenschaal of over 6 - 8 kleinere ovenschaaltjes.
Kruimel het deegmengsel over de appel in de ovenschaal.
Strooi tot slot het amandelschaafsel over het deeg.
Bak in het midden van de oven in 20 minuten knapperig en gaar.
Serveer de havermout speculaas crumble met appel met vanille ijs of kwark.