Verwarm de oven voor op 175 graden.
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de zijkanten in. Bestuif met wat bloem.
Weeg het bloem, de havermout, de kokosbloesemsuiker en de boter af.
Doe samen in een mengkom en voeg een snufje zout toe.
Meng goed met je handen, kneed het tot een deeg.
Druk het deeg gelijkmatig uit op de bodem van de springvorm (niet tegen de zijkanten).
Plaats de bodem 8 minuutjes in de voor verwarmde oven.
Haal de vorm eruit en laat afkoelen.
Ris de aalbessen (op 5 takjes na voor de decoratie) met een vork af.
Mix de kwark, de witte basterdsuiker en bloem met een handmixer goed door elkaar.
Was de citroen en maak goed droog. Rasp de schil van de citroen.
Voeg de rasp van de citroen toe en het citroensap van een halve citroen.
Splits de eieren en voeg de dooiers toe aan het kwarkmengsel en vang het eiwit apart op.
Mix de eidooiers door het kwarkmengsel.
Voeg een snufje zout toe.
Spatel de aalbessen voorzichtig door het kwarkmengsel.
Klop de eiwitten stijf met een handmixer.
Spatel de eiwitten voorzichtig door het kwarkmengsel.
Spatel het kwarkmengsel gelijkmatig in de springvorm.
Plaats in het midden van de oven en bak 60 minuten.
Controleer tegen het einde aan de gaarheid met een satéprikker.
Wanneer na 60 minuten de prikker droog uit de taart komt is hij klaar.
Laat de aalbessen kwarktaart afkoelen en haal hem voorzichtig uit de springvorm.
Decoreer met de 5 overgebleven trosjes aalbessen.