Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ondiepe taartvorm met losse bodem van ongeveer 24 cm doorsnee in.
Rol het deeg uit, groot genoeg zodat hij ruim in de taartvorm past.
Druk het deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg wat over de rand hangt.
Leg een vel bakpapier in de vorm en vul hem met blind bak bonen of droge peulvruchten (bonen, kikkererwten e.d.)
Bak de bodem 10 minuten in de oven.
Haal hem uit de oven en verwijder de blind bak vulling en het bakpapier heel voorzichtig. Laat hem iets afkoelen.
Snijd de prei in dunne ringen en was goed.
Zet een ruime koekenpan met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur.
Snijd de knoflook in dunne plakjes en doe deze in de koekenpan.
Voeg na 1 minuut ook de prei toe samen met een klein kopje water en een half bouillon blokje.
Laat de prei 10 minuten zachtjes smoren terwijl je regelmatig roert en het water is verdampt. Haal daarna de prei uit de pan en laat iets afkoelen
Was de tomaatjes en snijd ze over dwars door midden zodat je de mooie binnenkant goed ziet.
Kluts de eieren in een maatbeker met een vork en een snufje zout en peper.
Rasp de kaas en kluts ook door de eieren heen
Verdeel de prei over de bodem van de hartige taart.
Giet daar overheen het ei en kaas mengsel zodat alle prei bedekt is.
Verdeel nu mooi alle tomaatjes over de hartige taart met de snijkant naar boven. Duw ze niet onder het ei mengsel.
Bak de hartige taart met tomaatjes en prei in het midden van de oven in 30 minuten gaar met een goud bruin korstje.