Zet een pan met ruim water op het vuur en laat de bieten in de schil in 1,5 tot 2 uur (bij winterbieten) of 30 minuten (bij zomerbieten) gaar koken. Test met een vork de gaarheid. Giet ze af als ze gaar zijn en laat afkoelen. Je kunt de schil gemakkelijk van de bieten afpellen als ze zijn afgekoeld.
Maak de pompoen schoon, verwijder de draden en pitten en snijd in grove stukken. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de gember, de rode ui en 1 teentje knoflook en snijd grof. Verdeel ook over de bakplaat.
Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met wat zout en de 1/2 theelepel chilivlokken.
Rooster in de oven gedurende 20 - 25 minuten tot de pompoen en de ui zacht is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Kook de gierst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking.
Verwijder de steeltjes van de portobello's en verwijder de sporen met een lepel. Gooi niet weg maar snijd fijn.
Rasp de bieten en doe samen met de gierst en de fijngesneden stelen en sporen van de portobello in een kom.
Voeg de crème balsamico en 2 eetlepels olijfolie toe.
Brokkel de gorgonzola erdoorheen.
Pers het tweede teentje knoflook uit en voeg ook toe.
Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper.
Leg een nieuw velletje bakpapier op de bakplaat en leg hier de portobello's op, met de holle kant naar boven.
Besmeer de portobellos met een kwastje met de overgebleven 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met wat zout.
Vul de portobello's met het gierst bieten mengsel en bestrooi met de walnoten.
Bak de gevulde portobello met biet 10 minuten in de oven.
Doe ondertussen de geroosterde pompoen, rode ui, gember en knoflook in de keukenmachine en pureer tot een gladde pompoenpuree. Breng op smaak met wat zout en voeg zo nodig nog wat extra olijfolie toe voor de smeuïgheid.
Doe de pompoenpuree in een steelpanntje en zet op laag vuur. Laat de pompoenpuree al roerend helemaal warm worden.
Snijd ondertussen de bosui in dunne ringetjes.
Verdeel de pompoenpuree over de borden.
Plaats daarop de gevulde portobello met biet en bestrooi met de gesneden bosui. Serveer!