Ga terug
+ servings
Herfst stamppot van andijvie en pastinaak

Herfst stamppot van andijvie en pastinaak

Anna Kaptein
Een heerlijke herfst stamppot van andijvie en pastinaak. Met krokante spekjes én chips gemaakt van wortel en pastinaak.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks grote aardappels
  • 4 stuks grote wortels
  • 4 stuks pastinaken
  • 1 kleine krop andijvie
  • 200 gram biologische spekjes
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 150 ml melk
  • 50 gram roomboter

Instructies
 

  • Bak de spekjes op laag vuur helemaal uit totdat ze krokant zijn en gooi het vloeibare vet weg.
  • Schil de aardappels, wortels en pastinaken.
  • Houd 1 pastinaak en 1 wortel apart. Snijd de rest samen met de aardappel in grove stukken.
  • Was en snijd de andijvie in reepjes.
  • Schaaf de overgebleven pastinaak en wortel in zeer dunne plakjes met de kaasschaaf of de rasp. Je kan dit in de lengte of in de breedte doen. Het leukste is een combinatie van beide.
  • Zet een ruime pan met water op.
  • Zet een pan met de olie op. (frituur kan ook)
  • Voeg de grove stukken groenten samen met wat zout toe aan het water wanneer het kookt.
  • Laat 25 minuten doorkoken.
  • Doe de schaafsels van wortel en pastinaak in de olie wanneer deze 190 graden is.
  • Houd ze goed in de gaten en haal ze met een spatel eruit wanneer ze lichtbruin zijn en gaan krullen.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Giet de groentes af wanneer ze klaar zijn.
  • Pureer deze grof met de stamper.
  • Voeg de uitgebakken spekjes, de melk, de roomboter en de andijvie toe.
  • Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Strooi wat zout over de chips van pastinaak en wortel.
  • Garneer de herfst stamppot met de pastinaak en wortel chips.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!