Meng het speltmeel, de speltbloem en het zout in een beslagkom goed door elkaar.
Los het gist en de suiker met een beetje van het water op.
Meng vanuit dat kuiltje de gist langzaam met wat speltmeel.
Maak een kuiltje in het meel en doe daar de gistoplossing in.
Voeg 2 eetlepels van de olijfolie toe en meng langzaam vanuit het midden verder.
Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe en meng verder vanuit het midden totdat het één geheel wordt.
Kneed het deeg goed en zorg dat het een gladde egale bal wordt die een heel klein beetje plakt en zacht aanvoelt. Als hij nog heel erg plakt, voeg een klein beetje bloem toe. Wanneer hij juist te droog is, voeg een klein beetje water toe.
Zet afgedekt in een kom op een warme plek om 2 uur te rijzen.
Verwarm je oven voor op 230 graden.
Verdeel het voorbereidde pizzadeeg in tweeën en rol ze uit tot twee dunne pizza’s en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Breng de tomato frito op smaak met de Italiaanse kruiden, zout, peper en een uitgeperst teentje knoflook.
Schep een ruime eetlepel tomato frito op het uitgerolde deeg en verdeel met de bolle kant van de lepel over het deeg.
Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
Verdeel de mozzarella over beide pizza's.
Was de cherrytomaatjes en snijd in dunne plakjes.
Verdeel over beide pizza's zoveel als je lekker vind.
Besprenkel met overgebleven olijfolie en breng op smaak met een beetje zout en wat meer peper.
Bak de pizza's in het midden van de oven ongeveer 12 - 15 minuutjes tot ze mooi krokant zijn.
Scheur tot slot de basilicum over de pizza margherita van speltmeel en dien op.