Ga terug
–+ servings
Een prachtige geroosterde romanesco in zijn geheel geroosterd in de oven. Geserveerd met tahin saus en partjes citroen. Naar het recept van geroosterde bloemkool van Yotam Ottolenghi.

Geroosterde romanesco met tahin saus

Anna Kaptein
Een prachtige geroosterde romanesco in zijn geheel geroosterd in de oven. Geserveerd met tahin saus en partjes citroen. Naar het recept geroosterde bloemkool van Yotam Ottolenghi.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 18 minuten
Gang Veganistisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk grote romanesco
  • 45 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 stuk citroen + 3 eetlepels citroensap
  • 80 gram tahin
  • 15 gram verse peterselie
  • 1 kleine teen knoflook
  • versgemalen peper en zout

Instructies
 

  • Knip met een schaar een gedeelte van de romanesco bladeren af zodat er nog maar ongeveer 5 cm bladeren aan de stronk zit.
  • Vul een grote pan (waar de romanesco ruim in past) voor 3/4 met water en een snuf zout.
  • Breng aan de kook en laat de romanesco ondersteboven in de pan zakken.
  • Breng het water weer aan de kook en laat de romanesco 7 minuten koken.
  • Schep de romanesco daarna met een schuimspaan uit de pan en laat in een vergiet uitlekken en afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Maak ondertussen de tahin dressing.
  • Schep de tahin met de peterselie en de knoflook in de keukenmachine.
  • Pureer ongeveer 1 minuut tot de tahin groen is en voeg 80 ml water, 3 eetlepels citroensap en een flinke snuf zout toe.
  • Laat de keukenmachine flink draaien tot je een gladde groene saus hebt.
  • Meng daarna de boter en de olijfolie door elkaar.
  • Leg de romanesco in een ovenschaal waar hij goed in past met de puntige kant naar boven.
  • Bestrijk de romenasco met het boter-olijfolie mengsel en bestrooi met zout.
  • Zet de romenasco in de oven en rooster hem 1,5 tot 2 uur.
  • Bestrijk de romanesco tussendoor 5 a 6 keer met het boter-olijfolie mengsel tot de romanesco echt gaar en donkerbruin gekleurd is. Dit kan je testen door er voorzichtig met een vork in te prikken.
  • Serveer de geroosterde romanesco op een schaal met de tahin saus en met citroen partjes. Je kunt de geroosterde romanesco het makkelijkste in kwarten snijden.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!