Ga terug
+ servings
Dit veganistische recept van geroosterde en ingelegde knolselderij van Yotam Ottolenghi is knolselderij in twee gedaantes, wat zorgt voor contrast in smaak en textuur.

Geroosterde en ingelegde knolselderij Ottolenghi

Anna Kaptein
Dit veganistische recept van geroosterde en ingelegde knolselderij van Yotam Ottolenghi is knolselderij in twee gedaantes, wat zorgt voor contrast in smaak en textuur.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Veganistisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks grote knolselderij 'en
  • 2 stengels bosui
  • 5 gram verse Thaise basilicum
  • 3 stengels bleekselderij
  • 7 tenen knoflook 5 voor dressing
  • 3 stuks limoen
  • 150 ml rijstazijn + 1 eetlepel voor dressing
  • 60 ml olijfolie
  • zeezoutvlokken
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 3 stuks rode chilipeper
  • 2 stuks hele anijssterren
  • 1,5 eetlepel wit of zwart sesamzaad of gemengd geroosterd
  • 2,5 eetlepel ahornsiroop of honing
  • 60 ml sojasaus
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Was de knolselderij goed en droog hem af. Prik de knolselderij met een vork rondom ongeveer 40 keer in en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Roer 1,5 theelepel van de zeezoutvlokken door de 60 ml olijfolie en wrijf hier de knolselderij royaal mee in.
  • Rooster hem, afhankelijk van de grootte, minimaal 2 uur en 15 minuten en maximaal 2 uur en 45 minuten.
  • Bedruip de knolselderij elke 20 minuten met de olie tot de knol donkerbruin en volledig gaar is en het selderijkaramel eruit loopt.
  • Laat de knolselderij 15 minuten rusten en snijd hem dan in parten.
  • Bestrijk elk snijvlak met de op de bakplaat achtergebleven olie en karamel.
  • Schil de andere knolselderij en snijd hem in dunne en lange repen.
  • Doe dit ook met de bleekselderij, zorg dat deze repen net zo lang en dun zijn.
  • Kneus 2 tenen knoflook met de platte kant van het mes terwijl ze nog in het vlies zitten.
  • Was de limoenen, schaaf met een zesteur 6 dunne repen van de schil af en pers 60 ml sap eruit.
  • Doe al deze ingrediënten samen in een kom en voeg 20 gram zeezoutvlokken toe.
  • Dek de kom af en zet minstens 2 uur apart terwijl je regelmatig roert. Je kan dit zelfs tot 3 dagen van te voren doen en de ingelegde knolselderij in de koelkast bewaren.
  • Snijd de overige 5 teentjes knoflook in dunne plakjes en snijd de chilipepers in ringetjes.
  • Verhit de zonnebloemolie voor de zoete chilidressing in een kleine pan op halfhoog tot hoog vuur.
  • Voeg als hij heel heet is de knoflook, chilipeper en steranijs toe en bak alles 2 tot 2,5 minuut. Blijf roeren zodat de knoflook niet aan elkaar gaat plakken en bak tot de knoflook krokant en bleek goudbruin is. (ze kleuren nog na als je ze uit de olie hebt geschept, dus bak ze vooral niet te lang.)
  • Giet de inhoud van de pan in een zeef die je op een schaal hebt gezet om de olie op te vangen.
  • Zet de gebakken knoflook en chilipeper apart tot je gaat serveren.
  • Gebruik 40 ml van de aromatische olie om het sesamzaad, de ahornsiroop, 1 eetlepel rijstazijn, de sojasaus en de bieslook aan toe te voegen. Dit is je zoete chilidressing.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de geroosterde parten knolselderij met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat ze al bestreken zijn met de bakolie en de selderijkaramel.
  • Rooster ze gedurende 20 minuten in de oven goudbruin.
  • Schik de selderijparten op een mooie grote schaal en bestrooi met wat zeezoutvlokken.
  • Roer de apart gehouden knoflook en chilipeper ook door de dressing en schep deze over en rondom de selderij.
  • Schep 200 gram ingelegde knolselderij, zonder de inmaakvloeistof, met de knoflook en limoenschil over de slederijparten.
  • Garneer de geroosterde en ingelegde knolselderij met de bosui en de Thaise basilicumblaadjes.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!