Doe het eekhoorntjesbrood in een kommetje met lauwwarm water. Zorg dat al het eekhoorntjesbrood net onder water staat. Laat het 30 minuten wellen en weken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de cherry tomaatjes voorzichtig zodat ze niet van het steeltje vallen. Doe de cherry tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olijfolie. Bestrooi met wat zout en peper en pof de tomaatjes in 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet daarna tot gebruik apart.
Zet ondertussen een pan met dikke bodem en een scheut olijfolie op middelhoog vuur.
Snipper de knoflook, was en snijd de prei in ringen en voeg deze toe aan de pan. Bak de knoflook, de chilivlokken en prei gedurende 10 minuten terwijl je regelmatig roert.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakken.
Bak de champignons in een koekenpan met een scheutje olijfolie in ongeveer 5 minuten op hoog vuur terwijl je ze regelmatig omschept of schud. Haal ze daarna uit de pan en laat afkoelen.
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
Doe de gebakken prei en champignons samen met het gewelde eekhoorntjesbrood (zonder het vocht, maar bewaar dit nog wel!) in een keukenmachine en pureer tot gladde saus.
Verwarm de gepureerde saus samen met het kookroom zachtjes in een flinke pan. Voeg ook een flinke scheut van het water waar het eekhoorntjesboord in heeft geweld toe.
Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking.
Giet de pasta af en voeg toe aan de pastasaus met eekhoorntjesbrood. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de pasta met gedroogd eekhoorntjesbrood met de gepofte tomaat en de pijnboompitjes.