Ga terug
+ servings
Dit vegetarische hoofdgerecht van gebakken koningsoesterzwam, pompoenpuree en geroosterde romanesco roosjes is een ware smaaksensatie en een kleurrijk gerecht.

Gebakken koningsoesterzwam met pompoenpuree en romanesco

Anna Kaptein
Dit vegetarische hoofdgerecht van gebakken koningsoesterzwam, pompoenpuree en geroosterde romanesco roosjes is een ware smaaksensatie en een kleurrijk gerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks grote konings oesterzwammen
  • 1 stuk oranje pompoen
  • 1 stuk romanesco
  • 1 stuk rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels pompoenpitten
  • 1 klontje roomboter

Voor de saus

  • 6 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels appel azijn
  • 3 eetlepels agave siroop
  • 1 mespunt chilivlokken

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de pompoen goed, snijd in vieren en verwijder de draden en pitten. Snijd daarna de pompoen in blokjes.
  • Snij de rode ui en knoflook in grove stukken en verdeel samen met de pompoen blokjes over een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie.
  • Rooster de pompoen 20 - 25 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Schep halverwege om.
  • Pureer de geroosterde pompoen in de keukenmachine of met een staafmixer tot een zijdezachte puree. Voeg indien nodig wat olijfolie toe voor extra smeuïgheid. Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd dan de romanesco in kleine roosjes en was ze goed.
  • Verdeel de romanesco roosjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout.
  • Rooster de roosjes gedurende 25 - 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep halverwege een keer om.
  • Borstel de konings oesterzwammen zo nodig heel voorzicht schoon met een champignon borstel en snijd ze in de lengte door midden.
  • Snijd de binnenkant van de oesterzwammen met een heel scherp mes kruislings in, op een centimeter afstand van elkaar. Pas op dat je ze niet de diep insnijd, een halve centimeter is voldoende.
  • Verhit een scheut olijfolie samen met een klontje roomboter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de oesterzwammen aan beide kanten enkele minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng in een steelpannetje de sojasaus, appelazijn, agavesiroop en chilivlokken. Zet het op laag vuur en laat zachtjes een beetje inkoken tot de saus iets stroperig is.
  • Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
  • Verwarm zo nodig de pompoenpuree weer iets. Schep daarna een royale portie pompoenpuree op het bord.
  • Plaats de gebakken konings oesterzwam bovenop de puree.
  • Garneer met geroosterde romanesco roosjes.
  • .Besprenkel met de saus of serveer deze er apart naast.
  • Bestrooi als laatste met de pompoenpitten en serveer de gebakken koninsgoesterzwam met de pompoenpuree en geroosterde romanesco roosjes.
  • Aan tafel!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!