Gebakken koningsoesterzwam met pompoenpuree en romanesco
Dit vegetarische hoofdgerecht van gebakken koningsoesterzwam, pompoenpuree en geroosterde romanesco roosjes is een ware smaaksensatie en een kleurrijk gerecht.
Als het gaat om het maken van een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht dat zowel verrassend als voedzaam is, staat gebakken konings oesterzwam bovenaan de lijst. Deze paddenstoel, bekend om zijn vlezige textuur en rijke smaak, leent zich perfect hiervoor. Vandaag delen we een recept voor gebakken konings oesterzwam met een overheerlijke saus van sojasaus, appelazijn en agavesiroop, geserveerd met zijdezachte pompoenpuree en geroosterde romanesco roosjes. Een feest op je bord en nog gezond ook. Bij ons thuis is dit recept in ieder geval met vlag en wimpel goedgekeurd.
Waarom koningsoesterzwam bakken?
Door het bakken van konings oesterzwam komen de natuurlijke smaken van de koningsoesterzwam het beste naar boven en zorgt voor een heerlijk knapperige textuur. Deze paddenstoel heeft van nature al een umami smaak, en door hem te bakken komen deze smaken nog beter tot hun recht. De paddenstoel karamelliseert lichtjes, waardoor de umami smaak helemaal naar voren komt. Voordat we de koningsoesterzwam gaan bakken snijden we hem aan de binnenzijde kruislings in, zo gaart de oesterzwam gelijkmatiger en trekken de smaken er lekker in. Snijd de oesterzwam in met een heel scherp mes zoals bijvoorbeeld deze, anders moet je te hard duwen en bestaat het gevaar dat je te diep snijd.
Bak tip:
Om echt knapperige gebakken koningsoestrzwammen te krijgen is het belangrijk dat je de koekenpan niet te vol legt en desnoods in 2 of 3 keer alles bakt. Als de koekenpan te vol ligt bereik je niet de hoge temperatuur die je wilt bij bakken en ga je stomen in plaats van bakken.
Liever als voorgerecht serveren?
Wil je dit heerlijke gerecht omtoveren tot een voorgerecht? Serveer dan veel kleinere porties en gebruik kleinere koningsoesterzwammen. Hebben ze die niet? Serveer dan één halve koningsoesterzwam per persoon in plaats van een hele.
Recepten met oesterzwam
Ben je na het maken en eten van deze gebakken koningsoesterzwam met pompoenpuree en romanesco roosjes p zoek naar meer vegetarische recepten met oesterzwam? Probeer dan ook eens deze shoarma van oesterzwam of deze Aziatische koolsalade met oesterzwam tempura.
Benodigde keukenmaterialen voor gebakken koningsoesterzwam
– Steelpan
– Koksmes
– Ovenschaal
– Koekenpan
– Keukenmachine (deze heb ik zelf)
Gebakken koningsoesterzwam met pompoenpuree en romanesco
Ingrediënten
- 4 stuks grote konings oesterzwammen
- 1 stuk oranje pompoen
- 1 stuk romanesco
- 1 stuk rode ui
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels pompoenpitten
- 1 klontje roomboter
Voor de saus
- 6 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels appel azijn
- 3 eetlepels agave siroop
- 1 mespunt chilivlokken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de pompoen goed, snijd in vieren en verwijder de draden en pitten. Snijd daarna de pompoen in blokjes.
- Snij de rode ui en knoflook in grove stukken en verdeel samen met de pompoen blokjes over een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie.
- Rooster de pompoen 20 – 25 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Schep halverwege om.
- Pureer de geroosterde pompoen in de keukenmachine of met een staafmixer tot een zijdezachte puree. Voeg indien nodig wat olijfolie toe voor extra smeuïgheid. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd dan de romanesco in kleine roosjes en was ze goed.
- Verdeel de romanesco roosjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout.
- Rooster de roosjes gedurende 25 – 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep halverwege een keer om.
- Borstel de konings oesterzwammen zo nodig heel voorzicht schoon met een champignon borstel en snijd ze in de lengte door midden.
- Snijd de binnenkant van de oesterzwammen met een heel scherp mes kruislings in, op een centimeter afstand van elkaar. Pas op dat je ze niet de diep insnijd, een halve centimeter is voldoende.
- Verhit een scheut olijfolie samen met een klontje roomboter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de oesterzwammen aan beide kanten enkele minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng in een steelpannetje de sojasaus, appelazijn, agavesiroop en chilivlokken. Zet het op laag vuur en laat zachtjes een beetje inkoken tot de saus iets stroperig is.
- Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
- Verwarm zo nodig de pompoenpuree weer iets. Schep daarna een royale portie pompoenpuree op het bord.
- Plaats de gebakken konings oesterzwam bovenop de puree.
- Garneer met geroosterde romanesco roosjes.
- .Besprenkel met de saus of serveer deze er apart naast.
- Bestrooi als laatste met de pompoenpitten en serveer de gebakken koninsgoesterzwam met de pompoenpuree en geroosterde romanesco roosjes.
- Aan tafel!
Geen reacties