Pompoen bananenbrood met kokos
Dit gezonde recept van pompoen bananenbrood met kokos op basis van havermout is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een suikervrij tussendoortje.
Dit is een recept wat bij ons thuis heel vaak gemaakt wordt. Deze variant met pompoen is heerlijk in de herfst of winter, maar ik maak hem gerust ook met courgette in de zomer of alleen met bananen als je veel bananen hebt liggen (gebruik dan extra bananen in plaats van pompoen). Naast dat het een gezond en voedzaam tussendoortje of ontbijt is, is het ook een handige manier om wat extra groenten binnen te krijgen naast je lunch of avondeten.
Gezond recept met havermout
Ik heb in dit recept expres geen meel gebruikt, maar havermout. Havermout is een stuk gezonder dan bijvoorbeeld (volkoren) meel. Havermout zit vol vitaminen, mineralen en antioxidanten en is een goede bron van vezels. De biologische variant is helemaal aan te raden. Door de havermout in de keukenmachine fijn te malen maak je er havermeel van. Als je van een wat grovere structuur houdt kan je er ook voor kiezen om de havermout heel te laten of minder fijn te malen.
Voorraad pompoenbrood maken
Pompoen bananenbrood is heel goed in grotere porties te maken, waarna je de plakken heel gemakkelijk per stuk kan invriezen. Zo heb je altijd een voorraadje pompoen bananenbrood liggen als gezond tussendoortje óf ontbijt! Ideaal voor de wat drukkere dagen. Je kunt hierbij een klassiek bananenbrood met pompoen maken in een cakevorm zoals deze, waar je plakken van snijd en invriest. Of je maakt bananenbrood muffins in een muffinvorm zoals deze. Helemaal makkelijk om los in te vriezen en mee te nemen.
Meer recepten met havermout
Ben je na het maken van dit pompoen bananenbrood met kokos op zoek naar meer recepten met havermout? Probeer dan ook eens deze havermout scones of deze havermoutkoekjes met cranberries.
Benodigde keukenmaterialen voor bananenbrood met pompoen
– Mengkom
– Keukenmachine
– Garde
– Bakvorm of muffinvorm
– Ovenschaal
– Spatel
Pompoen bananenbrood met kokos
Ingrediënten
- 350 gram pompoen
- 150 gram havermout
- 2 stuks rijpe bananen
- 3 stuks eieren
- 30 gram gemalen kokos + extra beetje voor garnering
- 75 gram gedroogde cranberry’s
- 1 eetlepel agave siroop
- scheutje amandel-kokos melk
- 1 theelepel speculaaskruiden
- mespunt zout
- 1 theelepel bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de pompoen, snijd in kwarten en verwijder de pitten en draden. Snijd vervolgens in kleine stukjes.
- Doe de kleine stukjes pompoen in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olijfolie.
- Rooster de pompoen 25 minuten in de oven tot hij zacht is. Schep halverwege om.
- Laat de pompoen daarna afkoelen.
- Doe de pompoen stukjes, de havermout en de bananen in een keukenmachine maal deze fijn.
- Meng vervolgens ook de eieren en de kokos met een snufje zout en de speculaaskruiden erdoor. Voeg het bakpoeder en de amandel-kokosmelk toe en mix alles goed.
- Haal het beslag uit de keukenmachine en spatel de cranberry’s erdoor.
- Vet een cakevorm of muffinvorm in en verdeel het beslag hierover. Bak in ongeveer 30 minuten af in de oven en test de gaarheid even met een satéprikker.
- Besprenkel het pompoen bananenbrood na afkoelen en uit de vorm halen met de agavesiroop en garneer het met het restje geraspte kokos.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties