Bakken

Spelt kruidnoten

Reuze spelt kruidnoten. Een heerlijk en makkelijk sinterklaas recept met als basis speltbloem om het een gezonde twist te geven. Deze kruidnoten zitten boordevol lekkere kruiden.

Sinterklaas is vorig weekend weer aangekomen! En dat is voor mij altijd het teken dat ik van mezelf weer kruidnoten (en pepernoten) mag kopen, maken én eten. Tot die tijd boycot ik alle sinterklaas lekkernijen in de winkels, omdat ik vind dat deze veel te vroeg in de schappen liggen. En omdat ze veel te lekker zijn kan je er beter ook maar niet te vroeg mee beginnen. De sinterklaas periode is al lang genoeg om allerlei lekkers te maken en vooral te eten. Kruidnoten winnen het bij mij altijd ruimschoots van de pepernoten. De vele kruiden die erdoor zitten in combinatie met het zoete vind ik erg lekker. In mijn recept van spelt kruidnoten heb ik dan ook extra veel kruiden toegevoegd. En speltmeel gebruikt in plaats van bloem, om ze net wat gezonder te maken. Deze spelt kruidnoten zijn wat groot uitgevallen, waardoor het eigenlijk reuze kruidnoten zijn geworden. Wil je wel echte kleine kruidnoten maken, zorg dan dat je bolletjes heel klein maakt.

Spelt kruidnoten

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: Een bakplaat vol
Voorbereidingstijd: 45 minuten Kooktijd: 12 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr koude boter
  • 200 gr speltmeel
  • 50 gr spelt bloem
  • 8 gr bakpoeder
  • 200 gr zeeuwse keukenstroop
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl kardemom
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl nootmuskaat
  • Mespunt zout

Instructies

1

Weeg het meel en de bloem af en doe in een beslagkom.

2

Voeg de kruiden en het bakpoeder toe.

3

Meng goed door elkaar.

4

Voeg het zout toe en meng het ook goed door.

5

Snijd de boter in blokjes en voeg samen met de stroop toe.

6

Kneed goed door elkaar tot een gladde deegbal.

7

Dek de deegbal af met vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

8

Verwarm de oven voor op 170 graden.

9

Bedek de bakplaat met bakpapier.

10

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 4 gelijke stukken.

11

Rol deze 4 stukken in rolletjes van ongeveer 1 cm dik.

12

Snijd de rolletjes in stukjes van 1 cm en draai er balletjes van.

13

Leg de balletjes gelijkmatig verdeeld over de bakplaat en druk licht aan.

14

Bak in 12 minuten gaar.

15

Laat helemaal afkoelen als je ze uit de oven haalt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.