Aalbessen kwarktaart uit de oven

Een verrassend lekkere combinatie deze aalbessen kwarktaart uit de oven. De zurige aalbessen in combinatie met de zoete kwarktaart maakt het tot een heerlijk recept.,

Aalbessen kwarktaart uit de oven

Een verrassend lekkere combinatie deze aalbessen kwarktaart uit de oven. De zurige aalbessen in combinatie met de zoete kwarktaart maakt het tot een heerlijk recept.

Aalbessen

Aan aalbessen, of rode bessen, heb ik hele goede herinneringen. Als kind hadden wij vroeger een aalbessen struik in de tuin. Voor mijn gevoel een hele grote, maar waarschijnlijk viel dat wel mee. Trossen vol aalbessen hingen daar ’s zomers in. Wanneer wij aalbessen gingen plukken verdwenen er meer in onze mond dan in ons mandje. Maar wat er nog wel overbleef dat aten wij ’s avonds met vanille vla. En als onze struik leeg was dan had opa nog wel aalbessen voor ons. Bakken vol van zijn volkstuin waar hij ook sap van maakte. Voor over de griesmeelpudding. Aalbessen zijn namelijk redelijk zuur en daarom heerlijk in combinatie met zoet. Met vanillevla, griesmeelpudding of door de kwarktaart.

Kwarktaart uit de oven

Deze aalbessen kwarktaart uit de oven is een variatie op een recept van mijn moeder. Ik heb hem al eerder gemaakt, maar toen met frambozen. Aalbessen kwarktaart uit de oven is ook net even anders dan gewone kwarktaart en een stuk gezonder dan de bekende (en beruchte) cheesecake. De meeste kwarktaarten zijn vaak ‘no bake’ en hoeven niet in de oven. Deze kwarktaart uit de oven wel. Doordat hij in de oven is gegaard, heeft deze kwarktaart met aalbessen niks meer weg van een kwarktaart op basis van gelatine of agar agar. 

Aalbessen kwarktaart uit de oven

By Anna Kaptein Serves: 8 punten
Prep Time: 60 minuten Cooking Time: 30 minuten Total Time: 1,5 uur

Ingredients

  • 40 gram speltbloem
  • 80 gram havermout
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • 500 gram magere kwark
  • 3 eieren
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 biologische citroen
  • 50 gram bloem
  • 1 bakje aalbessen

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 175 graden.

2

Leg een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de zijkanten in. Bestuif met wat bloem.

3

Weeg het bloem, de havermout, de kokosbloesemsuiker en de boter af.

4

Doe samen in een mengkom en voeg een snufje zout toe.

5

Meng goed met je handen, kneed het tot een deeg.

6

Druk het deeg gelijkmatig uit op de bodem van de springvorm (niet tegen de zijkanten).

7

Plaats de bodem 8 minuutjes in de voor verwarmde oven.

8

Haal de vorm eruit en laat afkoelen.

9

Ris de aalbessen (op 5 takjes na voor de decoratie) met een vork af.

10

Mix de kwark, de witte basterdsuiker en bloem met een mixer goed door elkaar.

11

Was de citroen en maak goed droog. Rasp de schil van de citroen.

12

Voeg de rasp van de citroen toe en het citroensap van een halve citroen.

13

Split de eieren en voeg de dooiers toe aan het kwarkmengsel en vang het eiwit apart op.

14

Mix de eidooiers door het kwarkmengsel.

15

Voeg een snufje zout toe.

16

Spatel de frambozen voorzichtig door het kwarkmengsel.

17

Klop de eiwitten stijf.

18

Spatel de eiwitten voorzichtig door het kwarkmengsel.

19

Spatel het kwarkmengsel gelijkmatig in de springvorm.

20

Plaats in het midden van de oven en bak 60 minuten.

21

Controleer tegen het einde aan de gaarheid met een satéprikker.

22

Wanneer na 60 minuten de prikker droog uit de taart komt is hij klaar.

23

Laat de taart afkoelen en haal hem voorzichtig uit de springvorm.

24

Decoreer met de 5 overgebleven trosjes aalbessen.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.