Kwarktaart met frambozen uit de oven
Deze variant van kwarktaart uit de oven is heerlijk fris door de frambozen en de citroen en een stuk gezonder dan de klassieke cheesecake.
Voor deze zondag weer een lekker recept uitgeprobeerd, kwarktaart met frambozen uit de oven. Ik was altijd gek op cheesecake, totdat ik hem jaren geleden voor het eerst zelf ging maken. Ik wist dat het niet de meest gezonde taart was die er bestond, maar dat het zo’n caloriebom zou zijn, dat had ik niet verwacht. Heel veel roomkaas met boter, eieren, suiker en crème fraîche. Vandaar dat de cheesecake zo lekker is! Alleen kan ik er sindsdien niet meer zo goed van genieten, omdat ik steeds die pakjes roomkaas voor mij zie. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een iets gezondere variant.
Ik heb als basis hiervoor een oud recept van mijn moeder genomen, van een kwarktaart uit de oven die zij vroeger altijd maakte. Door wat kleine aanpassingen eraan te doen heb ik zo een gezondere variant van cheesecake gemaakt, een kwarktaart uit de oven. En ja, er zit nog steeds suiker en boter in. Maar de basis is kwark geworden, een stuk gezonder! En ik moet zeggen, deze gezondere variant van cheesecake is ook erg lekker! En voel ik mij iets minder schuldig als ik hem heb gegeten.
Eiwitschuim kloppen voor door het beslag van de kwarktaart
Het is belangrijk dat je eiwit stijf klopt in een vetvrije kom. Twijfel je of de kom vetvrij genoeg is? Was hem dan nog even apart af met afwasmiddel. De eiwitten kun je prima stijf kloppen met een handmixer zoals deze of met een super fijne keukenmachine zoals deze (die heb ik zelf).
Op zoek naar meer kwarktaart recepten?
In plaats van frambozen zoals in deze kwarktaart met frambozen uit de oven, kun je ook aalbessen gebruiken in een kwarktaart als wat zuurdere tegenhanger. Kijk hier voor het recept van kwarktaart uit de oven met aalbessen. Of maak je liever een kwarktaart die helemaal niet in de oven hoeft? Probeer dan eens deze suikervrije kwarktaart met sinaasappel.
Benodigde keukenmaterialen voor kwarktaart uit de oven met frambozen
– Handmixer
– Steelpan
– Keukenmachine
– Bakkwastje
– Handrasp
– Springvorm 26 cm
– Spatel
– Mengkom

Kwarktaart met frambozen uit de oven
Ingrediënten
- 200 gram bastognekoeken
- 75 gram boter
- 500 gram magere kwark
- 100 gram witte basterdsuiker
- 3 stuks eieren
- 1 stuk biologische citroen
- 125 gram frambozen
- 50 gram bloem
- 1 eetlepel poedersuiker
Instructies
- Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de zijkanten in. Bestuif met wat bloem.
- Maal de bastognekoeken fijn in de keukenmachine.
- Smelt de boter in een steelpannetje.
- Meng de koekruimels met de boter en verdeel gelijkmatig over de bodem van de springvorm met de bolle kant van een lepel.
- Zet in de koelkast en laat minimaal 30 minuten koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix met een handmixer de kwark, suiker en bloem goed door elkaar.
- Rasp de schil van de citroen.
- Voeg de rasp van de citroen toe en de helft van het citroensap.
- Splits de eieren en voeg de dooiers toe aan het kwarkmengsel en vang het eiwit apart op.
- Meng de eidooiers door het kwarkmengsel.
- Voeg een snufje zout toe.
- Spatel de frambozen voorzichtig door het kwarkmengsel.
- Klop de eiwitten stijf met een handmixer in een vetvrije kom.
- Spatel de eiwitten voorzichtig door het kwarkmengsel.
- Haal de springvorm uit de koelkast (als de 30 minuten voorbij zijn).
- Spatel het kwarkmengsel gelijkmatig in de vorm.
- Plaats in het midden van de oven en bak 60 minuten.
- Controleer tegen het einde aan de gaarheid met een satéprikker.
- Wanneer na 60 minuten de prikker droog uit de taart komt is hij klaar.
- Decoreer de kwarktaart met frambozen door het poedersuiker met een zeefje over de taart te verdelen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
3 Reacties
Anne
5 oktober 2016 at 08:43Wel heel lekker! Ik heb zelf ook al wel eens een verantwoorde manier van cheesecake geprobeerd den die beviel eigenlijk ook wel heel goed:)
Anna
6 oktober 2016 at 10:06Ja doet niet echt onder voor de echte he? Zeker niet als je weet wat er in de ‘echte’ cheesecake zit:)
Lidy Hinfelaar
23 maart 2019 at 11:30Ik mis de maat van de springvorm.