Suikervrije sinaasappel kwarktaart

12 januari 2020 (Laatst bijgewerkt: 4 januari 2023)
Suikervrije sinaasappel kwarktaart. Een heerlijke gezonde taart van sinaasappel, banaan en kwark. met een bodem van amandelen en dadels.

Suikervrije sinaasappel kwarktaart

Deze suikervrije sinaasappel kwarktaart (no bake) is heerlijk fris en een feest voor het oog. Deze kwarktaart zit vol met sinaasappels en banaan en is zonder geraffineerde suikers waardoor je hem gerust gezond mag noemen.

Kwarktaart, wel of niet uit de oven?

Kwarktaart doet het altijd goed op verjaardagen of feestjes! De variatie mogelijkheden zijn eindeloos. Zelf maakte mijn moeder vroeger altijd kwarktaart uit de oven, zoals deze kwarktaart uit de oven met frambozen of zoals deze kwarktaart uit de oven met aalbessen. Maar ik maak ook regelmatig een zogenaamde kwarktaart ‘no bake’ oftewel een kwarktaart die niet in de oven hoeft. Deze suikervrije sinaasappel kwarktaart heeft ook nog een gezonde twist omdat hij zonder geraffineerde suikers is en met heel veel verse sinaasappels en bananen. Daarnaast is hij ook nog erg lekker en mooi om te zien! Ik vind het de ideale taart voor een kinderverjaardag. Of voor Koningsdag. Je kan ze rustig een heel groot stuk geven zonder dat ze teveel suiker binnenkrijgen.

Keukenmachine voor de sinaasappel kwarktaart

Voor het maken van deze suikervrije sinaasappel kwarktaart heb je eigenlijk echt een keukenmachine nodig zoals deze (mijn favoriet!). Zowel de dadels als noten voor de bodem moeten namelijk worden fijngemalen als het kwarkmengsel wat met de bananen en de sinaasappels moeten worden gemixt.

Op zoek naar meer taarten zonder geraffineerde suikers? Probeer ook eens deze plantaardige courgette bananentaart.

Benodigde keukenmaterialen voor gezonde sinaasappel kwarktaart

Steelpan
Koekenpan
Springvorm 26 cm
Spatel
Keukenmachine
Mengkom
Koksmes

Suikervrije sinaasappel kwarktaart. Een heerlijke gezonde taart van sinaasappel, banaan en kwark. met een bodem van amandelen en dadels.

Suikervrije sinaasappel kwarktaart

Anna Kaptein
Deze suikervrije sinaasappel kwarktaart (no bake) is heerlijk fris en een feest voor het oog. Deze kwarktaart zit vol met sinaasappels en banaan en is zonder geraffineerde suikers waardoor je hem gerust gezond mag noemen.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bakken
Porties 1 taart

Ingrediënten
  

  • 500 gram kwark
  • 250 gram ontpitte dadels
  • 150 gram amandelen
  • 4 stuks bananen
  • 6 stuks hand sinaasappels
  • 9 blaadjes gelatine of 4 gram agar agar voor een vegetarische variant
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • sap van een halve citroen

Instructies
 

  • Bekleed een springvorm van 26 cm doorsnede met bakpapier.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan.
  • Mix de geroosterde amandelen en de dadels in de keukenmachine tot een deegbal.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met het amandel-dadel mengsel en druk goed aan.
  • Snijd de boven- en onderkanten van de sinaasappels (inclusief wit velletje) af. Zet de sinaasappels vervolgens op de snijplank en snijd in een ronde beweging de schil eraf. Zorg dat je zoveel schil eraf snijdt dat je het witte velletje ook meeneemt. Pak de sinaasappel in je hand en snijd de partjes tussen de witte velletjes uit. Doe dit boven een kom zodat je het sinaasappelsap opvangt. Herhaal dit totdat je alle partjes, zonder schilletjes, eruit hebt. Zet 1/3 van de sinaasappelpartjes apart voor decoratie.
  • Zet de gelatineblaadjes in een laagje water om te weken.
  • Doe de kwark, de bananen, de honing en de overige sinaasappelpartjes in de keukenmachine of blender en mix goed door elkaar.
  • Doe het opgevangen sinaasappelsap en het citroensap in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Zorg dat het niet gaat koken! Knijp vervolgens de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het warme sap mengsel. Roer goed door en laat iets afkoelen. Voeg daarna met een spatel toe aan het kwarkmengsel en meng heel goed door.
  • Giet het kwarkmengsel boven op de amandel-dadel bodem en dek af. Laat gedurende minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Rooster ondertussen het amandelschaafsel en laat dit weer afkoelen.
  • Garneer de suikervrije sinaasappel kwarktaart vlak voordat je de taart gaat serveren deze met de overgebleven sinaasappelpartjes en het amandelschaafsel.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.