Vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen

10 januari 2020 (Laatst bijgewerkt: 4 februari 2023)
Vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen. Een heerlijke en gezonde ovenschotel vol met groenten zoals champignons, portobello en pastinaak. Ook wel vegetarische pie genoemd.

Vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen

Deze vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen is echt een succes recept! Ook wel te vergelijken met een vegetarische pie. Heerlijke smaakcombinaties van de pastinaak, rozemarijn, en champignons.

Ovenschotels zijn vaak favoriete recepten. Zeker in gezinnen met kinderen of als je doordeweeks werkt. Helemaal in de koudere maanden. Deze vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen is echt heerlijk! In plaats van een klassieke aardappelpuree te maken voor deze ovenschotel heb ik een puree van pastinaak gemaakt. Een heerlijke variatie waarbij de pittige smaken van de linzen champignon stoof een zoetige tegenhanger krijgen. Ook voor kinderen werkt de smaak van pastinaak altijd goed.
De ovenschotel is goed voor te bereiden waardoor je hem de dag zelf alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. De dag erna smaakt de ovenschotel zelfs nog lekkerder! Ook voor de vlees eters onder ons is deze vegetarische ovenschotel een aanrader. Door de vlezige structuur van de champignons en portobello’s zal je het vlees zeker niet missen.

Pastinaak puree maken

Voor deze vegetarische ovenschotel maak je een puree van de pastinaak. Dat kan heel gemakkelijk met een ouderwetse pureestamper zoals deze. Hierbij blijft de puree wat grover. Wil je een wat fijnere puree dan kun je beter een pureeknijper zoals deze gebruiken.

Paddenstoelen bakken voor de vegetarische ovenschotel

Zorg wel dat je de champignons en portobello’s van te voren eerst bakt in een goede en hete koekenpan. Mijn favoriet hiervoor is deze koekenpan, omdat hij ook in de oven kan. Daarna kan je ze toevoegen aan de vegetarische ovenschotel met pastinaak. Zo krijg je het beste die echte paddenstoelen smaak die je zo graag in je ovenschotel wilt.

Op zoek naar meer ovenschotel recepten? Probeer ook eens deze ovenschotel met savooiekool en gehakt. Of als je nog een vegetarische ovenschotel zoekt deze lasagne van tuinmelde.

Benodigde keukenmaterialen voor de vegetarische ovenschotel met pastinaak

– Middelgrote pan
– Ruime pan
Pan met dikke bodem
Dunschiller
Koekenpan
Pureestamper
– Ovenschotel

Vegetarisceh ovenschotel met pastinaak en linzen

Vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen

Anna Kaptein
Deze vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen is echt een succes recept! Ook wel te vergelijken met een vegetarische pie. Heerlijke smaakcombinaties van de pastinaak, rozemarijn, en champignons.
3 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 gram pastinaak
  • 500 gram linzen
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 250 gram kastanje champignons
  • 2 stuks portobello's
  • 3 takjes rozemarijn 1 voor garnering
  • 1 stuk ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram geraspte belegen kaas
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 gram roomboter
  • 1 scheut melk indien je de puree wat smeuïger wilt iets extra melk

Instructies
 

  • Spoel de linzen goed af onder stromend water en kook ze volgens aanwijzingen op de verpakking in een aparte pan gaar. Giet ze af wanneer ze gaar zijn.
  • Zet een ruime pan met dikke bodem en een eetlepel zonnebloemolie op middelhoog vuur.
  • Snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui samen met de rozemarijn (van de takjes afgehaald) 5 minuten zachtjes aan en voeg op het laatste moment ook de knoflook toe.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes inkoken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zet een pan met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook. Schil de pastinaken en snijd ze in grove stukken. Kook de pastinaak in 20 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen de champignons en de portobello's in dunne plakjes.
  • Zet een koekenpan met 1 eetlepel zonnebloemolie op hoog vuur.
  • Bak de champignons en portobello's in 7 – 10 minuten terwijl je ze regelmatig omschud. Zet tot gebruik apart.
  • Giet de pastinaken af en stamp ze met een puree stamper tot puree. Maak er met de melk, de boter en de parmezaan een smeuïge puree van en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de gebakken champignons en de gekookte linzen bij het tomatenmengsel en roer goed door.
  • Pak een grote ovenschaal en verdeel het linzen mengsel over de bodem.
  • Verdeel daar overheen de pastinaak puree en maak mooi glad.
  • Meng de geraspte kaas en het paneermeel door elkaar en verdeel over de bovenkant.
  • Strooi als laatste de rozemarijn naaldjes over de ovenschotel.
  • Zet de vegetarische ovenschotel met pastinaak gedurende 25 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin en krokant is.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

2 Reacties

  • Reageer
    Yvonne
    4 februari 2023 at 16:40

    3 sterren
    Hoi Anna, ik wil de vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen maken. In je recept noem je o.a. melk, boter en paneermeel. Nu zie die drie niet bij de ingrediënten staan. Wil je me de hoeveelheden s.v.p. laten weten, zodat ik aan de slag kan gaan?

    • Reageer
      Anna
      4 februari 2023 at 18:07

      Hoi Yvonne,

      Dank voor je oplettendheid, ik heb het aangepast! Ik hoop dat de ovenschotel heerlijk smaakt.

      Groetjes Anna

    Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.