Lasagne van tuinmelde
Deze vegetarische lasagne van tuinmelde is een verrassend en lekker recept met de redelijk onbekende tuinmelde.
Tuinmelde is een bladgroente en een plant uit de amarentenfamilie (net als spinazie en snijbiet). Je kunt tuinmelde klaarmaken zoals spinazie en is zowel rauw als gekookt lekker. Tuinmelde wordt niet zo heel veel meer geteeld in Nederland en dat is best jammer. Bij jonge tuinmelde kun je het blad én de stengel eten, als je hem laat doorgroeien alleen nog het blad. Juli en augustus zijn de oogst maanden voor de tuinmelde en vandaar dat hij deze week bij mij in het biologisch groentenabonnement zat. Dit recept van lasagne van tuinmelde hebben Barry en Vivian bedacht en vind ik heerlijk.
Tuinmelde lasagne voorbereiden
In plaats van één grote ovenschaal te gebruiken kan je ook twee kleinere ovenschaaltjes gebruiken, zodat je voor 2 dagen lasagne maakt of 1 portie kan invriezen. Tuinmelde kan wat dikkere stengels hebben. Zorg er daarom voor dat je de tuinmelde snijd met een scherp mes zoals bijvoorbeeld deze. Tuinmelde zou je ook goed kunnen verwerken in een groenten fritatta. Bijvoorbeeld in plaats van de snijbiet of spinazie.
Recepten met tuinmelde
Ben je naast deze lasagne van tuinmelde op zoek naar meer recepten met tuinmelde? Probeer dan ook eens deze vegetarische shakshuka met geitenkaas en tuinmelde.
Benodigde keukenmaterialen voor vegetarische lasagne met tuinmelde
– Ovenschaal
– Koksmes
– Koekenpan
– Pan met dikke bodem
– Handrasp
– Knoflookpers

Lasagne van tuinmelde
Ingrediënten
- 2 eetlepel olijfolie
- 800 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 stuk ui
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepel gedroogde oregano
- 700 gram tuinmelde
- 250 gram ricotta
- ¼ theelepel nootmuskaat
- 1 pak l asagnevellen
- 1 bol mozzarella
- 75 gram belegen kaas
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Was de tuinmelde wanneer nodig en snijd daarna in reepjes.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak hierin de tuinmelde 5-7 minuten tot het begint te slinken.
- Laat afkoelen.
- Knijp daarna het overtollige vocht eruit.
- Snipper ondertussen de ui en tenen knoflook.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig.
- Voeg de oregano en tomatenblokjes toe en breng aan de kook.
- Breng op smaak met zout en peper en haal van het vuur.
- Roer de ricotta los met wat nootmuskaat, zout en peper.
- Bouw je lasagne op. Maak als volgt laagjes: tomatensaus, lasagnevellen, ricotta, tuinmelde, lasagnevellen en begin dan weer met de tomatensaus.
- Ga hiermee door tot de ingrediënten op zijn en zorg dat je afsluit met een laagje tomatensaus.
- Snijd de mozzarella in plakjes en leg ze bovenop de tomatensaus.
- Rasp tot slot de belegen kaas erover.
- Bak de lasagne van tuinmelde in het midden van de oven 40 minuten tot hij goudbruin en gaar is.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties