Witte bonen met andijvie
Deze vegetarische wokschotel van witte bonen met andijvie is echt een verrassend eenpansgerecht. Ook voor de minder grote andijvie fans.
Andijvie
Andijvie, niet echt mijn favoriete groente. Ik denk door de ietwat bittere smaak en z’n looks. Andijvie stamppot vind ik erg lekker, maar dat maak je niet snel hartje zomer. Dus ben ik de laatste tijd wat meer gaan experimenteren met andijvie en op zoek gegaan naar lekkere andijvie recepten. Inmiddels kan ik andijvie wat meer waarderen en is het de kunst het goed te combineren. Daarbij is andijvie ook super veelzijdig en kan je het zowel rauw als gekookt eten. Er is dus voor iedereen wel een passend recept met andijvie te vinden.
Andijvie wokken of roerbakken
Door de andijvie samen met de ui, knoflook en de paddestoelen te roerbakken in een wok bereid je de andijvie kort op hoge temperatuur waardoor de smaak en voedingstoffen het beste behouden blijven.
Doe dit bij voorkeur in een wok met dikke bodem zoals deze.
Vegetarische andijvie recepten
Dit vegetarische recept van Barry en Vivian, van het biologische groenteabonnement, is hier een goed voorbeeld van. Toen ik thuis vertelde dat we witte bonen met andijvie gingen eten werd er niet heel enthousiast gereageerd. Maar de combinatie van romige en zoetige witte bonen met de bittere andijvie en het zuur van de citroen is echt verrassend lekker. Hier gaat het zeker vaker op het menu komen. En door de eenvoud is dit een ideaal gerecht voor een doordeweekse dag. Meer succesvolle en vegetarische recepten met andijvie zijn deze paddenstoelen risotto met andijvie en deze pasta met andijvie, blauwe kaas en balsamico.
Witte bonen met andijvie
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 stuk grote ui
- 2 tenen knoflook
- 120 ml droge witte wijn
- 100 gram oesterzwammen of champignons
- 250-300 gram andijvie
- 400 gram gekookte witte cannellinibonen uit blik
- 80 ml groentebouillon
- 1 flinke eetlepel mascarpone
- 3 eetlepel citroensap
- zout en peper
Instructies
- Snipper de ui en de teentjes knoflook.
- Was de andijvie en snijd in repen.
- Scheur de oesterzwammen in repen of snijd de champignons in plakjes.
- Verwarm de olie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Fruit hierin de knoflook en ui een paar minuutjes tot ze zacht en glazig zijn.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak ze even mee tot ze zachter worden.
- Voeg de wijn en andijvie toe.
- Laat het even flink pruttelen tot de andijvie geslonken is en het meeste van de wijn verdampt.
- Voeg nu de bonen en bouillon toe. Laat het al roerend zo’n 5 minuten koken.
- Draai het vuur iets lager en voeg de mascarpone en citroensap toe.
- Roer alles goed door elkaar en laat het zachtjes pruttelen tot de mascarpone langzaam is “gesmolten”. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas of citroenschil en eet er bijv. knapperig brood bij.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties