Paddestoelen ragout van Ottolenghi

Een super smaakvolle paddestoelen ragout van Ottolenghi met gepocheerd ei en desem croutons. Een heerlijk vegetarisch gerecht wat niet misstaat tijdens een uitgebreid etentje.

Paddestoelen ragout van Ottolenghi

Een super smaakvolle paddestoelen ragout van Ottolenghi met gepocheerd ei en desem croutons. Een heerlijk vegetarisch gerecht wat niet misstaat tijdens een uitgebreid etentje.

Deze paddestoelen ragout is niet te vergelijken met de klassieke ragouts zoals de meeste van ons die kennen. Op basis van een roux en melk. Deze paddestoelen ragout is naar recept van Yotam Ottolenghi en komt uit dit kookboek. De basis van deze ragout is een simpele, maar zeer smaakvolle zelfgemaakte snelle bouillon en zure room. Met als lekkere tegenhanger de zurige desem croutons en een zacht gepocheerd ei. Een recept waar je even de tijd voor moet nemen, maar waar je ook zeker indruk mee maakt tijdens een etentje.

Meer recepten van Yotam Ottolenghi

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat ik een zeer groot fan ben van Yotam Ottolenghi. Hoe hij smaken combineert en groenten het stralende middelpunt laat zijn inspireert mij enorm. Wil jij ook meer recepten van hem proberen? Maak dan bijvoorbeeld ook eens deze rode kool salade of deze eiersalade met bloemkool en kerrie.

Benodigde keukenmaterialen:
Bolzeef
Champignonborstel
Koekenpan
Pan met dikke bodem (deze gebruik ik graag)
Koksmes
– Middelgrote pan


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Paddestoelen ragout van Ottolenghi

By Yotam Ottolenghi Serves: 4 personen
Prep Time: 30 minuten Cooking Time: 30 minuten Total Time: 1 uur

Ingredients

  • 15 gram gedroogde porcini
  • 6 dl water
  • 600 gram gemengde verse paddestoelen
  • 350 gram zuurdesembrood zonder korstjes
  • 1 dl olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 middelgrote ui, in ringen
  • 1 middelgrote wortel, geschrapt en in plakjes
  • 3 stengels bleekselderij, in schijfjes
  • 1 1/4 dl witte wijn
  • 3 takjes tijm
  • 4 eieren
  • 200 ml azijn
  • 100 gram zure room
  • 2 eetlepels fijngehakte verse dragon
  • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
  • truffelolie (of naar smaak olijfolie)
  • zout en verse zwarte peper

Instructions

1

Laat de gedroogde porcini 30 minuten weken in 2 dl van het water.

2

Borstel de paddestoelen schoon en snijd of scheur ze in gelijke stukken.

3

Verwarm de oven voor op 200 graden.

4

Snijd het desem brood in blokjes van 2,5 cm en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.

5

Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie, de knoflook en zout.

6

Rooster ze in 15 minuten goudbruin.

7

Zet een grote koekenpan met 1 eetlepel olie op middelhoog vuur en bak alle paddestoelen ongeveer 7 minuten hierin. Als ze niet allemaal tegelijk erin passen doe je het in twee keer.

8

Schud de paddestoelen regelmatig om. Zet daarna apart.

9

Zet een pan met dikke bodem en 1 eetlepel olie op het vuur en smoor hierin de ui, wortel en bleekselderij 5 minuten op middelhoog vuur zonder ze te laten kleuren.

10

Voeg de wijn toe en laat het 1 minuut borrelend koken.

11

Schep de porcini uit het weekvocht en knijp ze uit.

12

Doe het weekvocht in de pan erbij.

13

Voeg de overgebleven 4 dl water, de tijm en wat zout toe en laat de vloeistof 20 minuten zachtjes inkoken tot er 2 dl over is.

14

Zeef de bouillon in een bolzeef en gooi de groenten weg.

15

Spoel de pan om en doe de bouillon weer in de pan en zet opzij.

16

Vul voor het pocheren van de eieren een pan met water waar het ei ruim in past. Voeg ook de azijn toe.

17

Breng het water azijn mengsel aan de kook.

18

Breek een ei voorzichtig kapot in een soeplepel en laat hem in de soeplepel voorzichtig in het water zakken. Draai dan de soeplepel om zodat het ei i het water glijd.

19

Zet het vuur onder de pan direct uit.

20

Laat het ei in 3 minuten pocheren. Schep het gepocheerde ei daarna voorzichtig uit het water en leg in een kommetje met warm water.

21

Breng vervolgens het water weer aan de kook en herhaal de stappen tot alle eieren zijn gepocheerd.

22

Verhit de bouillon als je het laatste ei gaat pocheren en voeg alle paddestoelen, de zure room, het grootse deel van de verse kruiden (bewaar een beetje ter garnering) en zout en peper naar smaak toe.

23

Verdeel als de paddestoelen heet zijn de croutons over 4 borden. Schep hier vervolgens een portie paddestoelen overheen.

24

Haal voorzichtig de gepocheerde eieren uit het water en dep droog met keukenpapier.

25

Leg het gepocheerde ei op het paddenstoelenmensgel. Bestrooi met de overgebleven verse kruiden, besprenkel met wat truffel- of olijfolie en met wat versgemalen peper.

26

Serveer de paddestoelenragout.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.