Quiche met venkel, Appenzeller en amandel bodem

3 maart 2023 (Laatst bijgewerkt: 27 maart 2023)
Vegetarische quiche met venkel, Zwitserse Appenzeller kaas en een krokante bodem gemaakt van amandelen. Een lekker quiche recept.

Quiche met venkel, Appenzeller en amandel bodem

Een heerlijke combinatie van smaken in deze vegetarische quiche met venkel. De zoetige venkel met de pittige smaak van de Appenzeller kaas en de nootachtige krokante bodem van amandelen.

Kaltbach Appenzeller kaas

Wat deze quiche met venkel zo’n unieke smaak meegeeft is de Appenzeller kaas. Kaltbach Appenzeller kaas is een beroemde Zwitserse kaas die wordt gemaakt in het Appenzeller land. Deze bijzondere bergkaas is gemaakt volgens traditioneel recept wat generatie op generatie word doorgegeven. De Appenzeller kaas wordt in grotten gerijpt waarbij ze de kazen regelmatig keren en insmeren met een uniek en geheim kruidenmengsel wat de heerlijke pittige smaak mee geeft aan de kaas. De echte Appenzeller kaas is te herkennen aan zijn AOP keurmerk, wat aangeeft dat de kaas in het proces regelmatig gecontroleerd is en aan de strenge eisen voldoet. De Emmi group zorgt ervoor dat de bekende en unieke Zwitserse kazen in Nederland beschikbaar zijn. Naast de Appenzeller kaas zijn dit ook de bekende Emmentaler en Gruyere kazen.

Appenzeller
Kaltbach Appenzeller kaas

Welke quiche vorm voor amandel bodem?

Deze quiche met venkel kun je prima maken in een springvorm van 24 cm zoals deze. Zelf maak ik hartige taarten of quiches altijd in zogenaamde quiche vormen zoals deze. Je kunt de bodem er namelijk heel handig onder vandaan halen wat extra fijn is bij een quiche met amandelbodem, omdat een amandel bodem altijd extra kwetsbaar en kruimelig is. Daarbij krijgt je quiche met venkel ook een prachtig ribbel randje.

Vegetarische recepten met venkel

Ben je na het maken en eten van deze vegetarische quiche met venkel, Appenzeller kaas en amandel bodem op zoek naar meer vegetarische recepten met venkel? Probeer dan ook eens deze ovenpasta met wortel, kappertjes en venkelsaus of deze venkel wortel soep met dille pesto.

Recept instructie voor quiche met venkel en Appenzeller kaas

Onderstaand vind je het uitgeschreven recept voor de quiche met venkel, Appenzeller en amandelbodem. Wil je het recept maken voor minder of meer personen dan in het recept omschreven? Pas dan gemakkelijk het aantal personen aan onder de porties, de hoeveelheden worden dan automatisch aangepast. Ook de ingrediënten hoeveelheden kun je zelf aanpassen. Bij de benodigdheden zijn alle keukenbenodigdheden beschreven die nodig zijn voor dit recept. Wil je weten welke keukenbenodigdheden ik het liefste gebruik? Klik dan op de betreffende link. Veel kookplezier bij het maken van de quiche met venkel en Appenzeller en laat vooral weten hoe het smaakte, dat vinden we erg leuk!

Een heelrijk vegetarisch quiche recept met venkel, pittige Appenzeller kaas en zelfgemaakte quiche bodem van amandelen.

Quiche met venkel, appenzeller en amandel bodem

Anna Kaptein
Een heerlijke combinatie van smaken in deze vegetarische quiche met venkel. De zoetige venkel met de pittige smaak van de Appenzeller kaas en de nootachtige krokante bodem van amandelen.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Vulling

  • 2 stuks venkel knollen
  • 1 stuk rode ui
  • 1 stuk rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram Appenzeller kaas
  • 4 stuks eieren
  • 100 ml kookroom
  • 3 eetlepel amandelschaafsel

Amandeldeeg

  • 125 gram roomboter
  • 150 gram amandelen
  • 150 gram bloem
  • 1 stuk ei
  • water
  • peper en zout

Instructies
 

  • Doe de amandelen in de keukenmachine en maal fijn tot amandelmeel.
  • Snijd de koude roomboter in blokjes en voeg samen met het bloem en het ei ook toe. Mix samen goed door.
  • Voeg een snufje zout toe en zo nodig een klein scheutje ijskoud water en mix gezamenlijk in de keukenmachine tot een samenhangend deeg.
  • Maak een bal van het deeg en laat afgedekt met plastic folie 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Snipper ondertussen de ui en de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snijd ook fijn.
  • Was de venkelknollen, droog goed af met een schone theedoek en snijd met een scherp mes in hele dunne plakjes.
  • Zet een koekenpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur op en fruit de ui samen met de knoflook en de rode peper een paar minuten aan.
  • Voeg de gesneden venkel en de room toe toe en zet het vuur laag. Laat de venkel 10 minuten zachtjes stoven op laag vuur tot hij zacht is. Roer af en toe.
  • Als de venkel zacht is doe je het venkel mengsel in een kom. Laat vervolgens afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de quichevorm in met roomboter en bestuif met een beetje bloem.
  • Rol het amandeldeeg uit met een deegroller en verdeel het deeg over de quichevorm.
  • Leg een velletje bakpapier over het deeg heen en vul de quichevorm met blindbakbonen. Heb je deze niet? Gebruik dan droge kikkererwten of -bonen.
  • Bak de bodem 15 minuten voor in de oven.
  • Haal de bodem voorzichtig uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de blindbakbonen en het bakpapier.
  • Meng de 4 eieren door het venkel mengsel heen en roer met een vork goed door.
  • Rasp de Appenzeller kaas en voeg de helft toe aan het ei en venkel mengsel. Breng zo nodig nog een heel klein beetje op smaak met wat zout.
  • Giet het ei en venkel mengsel over amandelbodem heen.
  • Bestrooi met de rest van de Appenzeller kaas en het amandelschaafsel.
  • Bak de quiche met venkel 30 – 35 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is en de vulling is gestold.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

* Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

** Dit recept is een samenwerking met Emmi Group.

Een heerlijke combinatie van smaken in deze vegetarische quiche met venkel. De zoetige venkel met de pittige smaak van de appenzeller kaas en de krokante bodem van amandelen.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.