Linzenstoofpot met zoete aardappel
Een heerlijke linzenstoofpot met zoete aardappel. Een gezond en makkelijk vegetarisch hoofdgerecht. Maar bovenal gewoon erg lekker.
Bij een stoofpot denk je al snel aan stoofschotels met vlees, of een combinatie van vlees en groenten. Maar voor een goede stoofschotel heb je helemaal geen vlees nodig. Deze heerlijke vegetarische linzenstoofpot met zoete aardappel is een goed voorbeeld van een stoofschotel zonder vlees. Een stoofschotel met linzen, champignons en portobello’s als basis, smaakvol én voedzaam. Paddenstoelen hebben een heerlijke en vlezige structuur en smaak die je heel goed kunt gebruiken als vleesvervanger. Samen met de zoete aardappel en de linzen een volwaardig vegetarisch hoofdgerecht. Eet je nou volledig veganistisch dan kun je de feta gemakkelijk achterwege laten. Door de vele kruiden heeft het gerecht al lekker veel smaak. Voor een extra lekkere bite kun je wat geroosterde noten toevoegen.
Op zoek naar meer vegetarische hoofdgerechten?
Ben je op zoek naar meer vegetarische recepten? Probeer dan ook eens deze vegetarische lasagne van rode biet, wortel en geitenkaas of deze vegetarische ovenpasta met koolraap en zoete aardappel.
Benodigde keukenmaterialen voor vegetarische linzenstoofschotel
– Wok
– Knoflookpers
– Dunschiller
– Middelgrote pan
– Champignonborstel
Linzenstoofpot met zoete aardappel
Ingrediënten
- 400 gram bruine linzen
- 2 stuks flinke zoete aardappels
- 1 stuk ui
- 250 gram kastanje champignons
- 1 teentje knoflook
- 2 stuks portobello’s
- 100 gram feta
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blikje tomatenblokjes
- 125 ml water
- 10 gram verse basilicum
- 4 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel chilivlokken
Instructies
- Kook de linzen gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Maak van 3 eetlepels van de olijfolie, de kaneel en de chilivlokken een marinade.
- Borstel de champignons schoon en snijd de kastanjechampignons en portobello’s in plakjes. Meng in een schaal goed met de marinade.
- Verdeel de paddenstoelen vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Hussel ze halverwege om met een lepel.
- Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes van 1 x 1 cm.
- Schil en snipper de ui en pers de knoflook uit met de knoflookpers.
- Zet een wok met 1 eetlepel olijfolie op het vuur en laat de ui hierin een paar minuten fruiten. Fruit daarna de knoflook ook 1 minuut mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat al roerend 2 minuten mee bakken. Voeg daarna ook de tomatenblokjes, de zoete aardappel blokjes en het water toe.
- Stoof hierin de zoete aardappel blokjes ongeveer 10 – 15 minuten tot ze beetgaar zijn.
- Snijd de feta in kleine blokjes en snijd de basilicum in dunne reepjes.
- Voeg de paddenstoelen en de linzen toe aan het tomatenmengsel en breng op smaak met zout en peper.
- Zorg dat ze linzenstoof goed warm is en serveer met de blokjes feta kaas en de verse basilicum.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties