Knolselderij quiche met champignons, blauwe kaas en pompoenpitten
Deze super smaakvolle vegetarische knolselderij quiche met champignons, blauwe kaas en pompoenpitten is een echte aanrader. Een heerlijk quiche recept.
Knolselderij is een groente die behoort tot de familie van de selderij en wordt geteeld om zijn knolvormige wortelstok, die een milde, aardse smaak heeft. Heerlijk daarom in een herfstige quiche met champignons vind ik zelf. Knolselderij heeft een knobbelige en ruwe, bruine schil, die je wel eerst moet verwijderen. Omdat de schil zo ruw en dik is kun je dit het beste doen met een heel scherp mes want met een dunschiller lukt dit niet. Knolselderij is tevens een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine K, vitamine C, fosfor, kalium en vezels. En het is relatief laag in calorieën.
Knolselderij bewaren
Bewaar knolselderij op een koele, donkere plaats, bij voorkeur in de koelkast. Als de knol eenmaal is geschild, moet je hem in water met citroensap dompelen om te voorkomen dat hij bruin wordt, net als bij aardappels. Dit hoeft uiteraard alleen als je de knolselderij niet gelijk gaat roosteren in de oven voor in de knolselderij quiche.
Welke quiche vorm voor quiche met knolselderij
Deze knolselderij quiche kun je prima maken in een springvorm van 24 cm zoals deze. Zelf maak ik quiches altijd in zogenaamde quiche vormen zoals deze. Je kunt de bodem er namelijk heel handig onder vandaan halen en je knolselderij quiche krijgt een mooi ribbel randje, waardoor ik het prettiger vind werken dan een springvorm.
Vegetarische recepten met knolselderij
Ben je na het maken van deze vegetarische knolselderij quiche op zoek naar meer vegetarische recepten met knolselderij? Probeer dan ook eens deze knolselderij steaks uit de oven met krokante noten korst of deze geroosterde knolselderij soep met champignons.
Benodigde keukenmaterialen voor romanesco quiche met tomaatjes
– Quiche vorm
– Mengkom
– Koksmes
– Koekenpan
Knolselderij quiche met champignons, blauwe kaas en pompoenpitten
Ingrediënten
- 1 stuk kleine knolselderij
- 1 stuk grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 mespunt chilivlokken
- 100 gram blauwe kaas
- 4 stuks eieren
- 4 eetlepels pompoenpitten
- 200 gram kastanje champignons
- 1 rol vers quichedeeg
- 1 scheutje melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de knolselderij en snijd de knolselderij in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
- Schil de ui en de knoflook en snipper fijn en meng met de blokjes knolselderij.
- Leg de blokjes knolselderij met de ui en knoflook op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met de chilivlokken.
- Bak in de oven tot ze zacht en licht gebruind zijn (ongeveer 20-25 minuten) en schep halverwege een keer om.
- Zet de koekenpan met een flinke scheut olijfolie op hoog vuur.
- Borstel de champignons schoon snijd ze in plakjes. Voeg de champignons toe aan de koekenpan en bak tot ze goudbruin zijn. Schud ze regelmatig om en breng op smaak met wat zout.
- Rol het deeg uit en bedek een ingevette quichevorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Verdeel de geroosterde knolselderij met ui en knoflook en de gebakken champignons gelijkmatig over het deeg.
- Brokkel de blauwe kaas in kleine stukjes en verdeel over de knolselderij quiche.
- Klop de eieren in een kom, voeg een scheutje de melk toe en breng op smaak met zout en peper.
- Giet dit mengsel gelijkmatig over de vulling.
- Bestrooid de quiche als laatste met de pompoenpitten.
- Bak de quiche met knolselderij in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is en de vulling is gestold.
- Laat de knolselderij quiche een paar minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
- Aan tafel!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties