Stoofperen koken met suiker en kaneel

11 oktober 2023 (Laatst bijgewerkt: 12 januari 2024)
Het klassieke stoofperen recept; stoofperen koken met suiker en kaneel. Makkelijk en smaakvol, een heerlijke basis voor toetjes of als bijgerecht.

Stoofperen koken met suiker en kaneel

Het klassieke stoofperen recept; stoofperen koken met suiker en kaneel. Makkelijk en smaakvol, een heerlijke basis voor toetjes of als bijgerecht.

Stoofperen, een traditioneel herfst- en wintergerecht, brengt niet alleen warmte als gerecht vind ik, maar ook een nostalgisch gevoel van gezelligheid. Het is dan ook echt z’n kantelpunt in het seizoen, als ik weer voor het eerst stoofperen klaar maak. De eerste keer dat ik ze weer maak doe ik altijd de klassieke bereiding van stoofperen, gekookt met suiker en kaneel. Een heerlijke start van het stoofperen seizoen. De keren daarna dat ik stoofperen maak (en geloof mij, er volgens nog héél veel keren!) varieer ik steeds meer met kruiden en smaakmakers. Maar stoofperen koken met suiker en kaneel is wat mij betreft de basis bereiding van stoofperen. Het meeste werk is het schillen van de peertjes met een dunschiller als deze (laat wel de steeltjes eraan zitten, dat staat zo mooi!), daarna doen de suiker, rode wijn en kaneel het werk.

Hoe maak je de perfecte stoofperen met suiker en kaneel?

Hoe krijg je de stoofperen precies zo als je ze hebben wilt. . Hier zijn vijf handige tips om je hierbij te helpen.

Kies de juiste peren:

Selecteer stevige, rijpe peren. Ze moeten een beetje meegeven als je er zachtjes in knijpt, maar niet te zacht zijn om hun vorm te behouden tijdens het stoven. Let ook op eventuele beschadigingen of beursheid.

Varieer met suikers:

Experimenteer met verschillende suikers zoals bruine suiker, rietsuiker of zelfs ahornsiroop om de zoetheid van de siroop aan te passen en te kijken wat jij het lekkerste vind. Er is geen goed of fout.

Voeg een twist toe:

Personaliseer je stoofperen door een persoonlijke touch toe te voegen, zoals een vleugje gember, sinaasappelschil, of een scheutje likeur.

Controleer regelmatig:

Houd de stoofperen tijdens het koken goed in de gaten. Te lang stoven kan resulteren in te zachte peren, dus proef af en toe om de perfecte gaarheid te bereiken.

Bewaar in de koelkast:

Stoofperen kunnen enkele dagen bewaard worden in de koelkast. De smaken zullen zich verdiepen naarmate ze langer in de siroop liggen. Wil je de stoofperen nog langer bewaren? Maak ze dan in volgens dit recept van stoofperen inmaken.

Kortom, stoofperen koken met suiker en kaneel is niet alleen heerlijk om te eten, maar ook een eenvoudig en leuk om te maken.

Benodigde keukenmaterialen voor stoofperen koken met suiker en kaneel

Dunschiller
Zesteur
– Middelgrote pan

Het klassieke stoofperen recept; stoofperen koken met suiker en kaneel. Makkelijk en smaakvol, een heerlijke basis voor toetjes of als bijgerecht.

Stoofperen koken met suiker en kaneel

Anna Kaptein
Het klassieke stoofperen recept; stoofperen koken met suiker en kaneel. Makkelijk en smaakvol, een heerlijke basis voor toetjes of als bijgerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 14 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo stoofperen
  • 500 ml rode wijn of rode bessensap
  • 500 ml water
  • 65 gram suiker
  • 2 stuks kaneelstokjes

Instructies
 

  • Schil de peren met een dunschiller en laat het steeltje eraan zitten.
  • Plaats de peren in een pan en voeg de suiker, kaneelstokjes, rode wijn en water toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op een zacht vuur sudderen.
  • Stoof de peren langzaam tot ze zacht zijn, maar nog stevig genoeg om hun vorm te behouden. Dit duurt meestal 1 tot 1,5 uur.
  • Laat de peren afkoelen in de siroop om de smaken te laten intrekken.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.