Courgette burger op z’n Grieks
Courgette burger maken op z’n Grieks? Met dit recept van courgette, ui, munt en feta waan je je weer even in Griekenland. Een kleine twist op de originele kolokythokeftedes.
Kolokythokeftedes is en typisch Grieks gerechtje die je in Griekenlang op bijna elke kaart wel zult vinden. Alleen wordt het in Griekenland gegeten als voorgerechtje, als onderdeel van een tafel vol meze. Je kunt er veel verschillende recepten over vinden en alle recepten zullen weer iets van elkaar verschillen. Maar de basis is altijd courgette. Deze variant van kolokythokeftedes heb ik wat groter en platter gemaakt, waardoor je een courgette burger krijgt. Maar uieraard kun je ze ook klein en rond houden en als hapje serveren.
Foodblogswap
Het idee van deze courgette burger ontstond door maandelijkse de foodblogswap. Ik mocht deze maand koken van de blog van Claudia van claudiaskeuken.nl. Claudia kookt het liefste mediterraans. Nadat zij een tijd in Griekenland heeft gewoond, heeft zij zich de Griekse keuken goed eigen gemaakt. Omdat Griekenland mijn favoriete vakantiebestemming is, koos ik natuurlijk een Grieks recept van haar site. Ik gaf een twist aan de kolokythokeftedes en maakte er een courgette burger van met extra munt en feta. Een hele goede keus, al zeg ik zelf.
Courgette raspen voor de burger
Zowel de courgette als de ui in deze courgette burgers moeten geraspt worden. Best even een klusje, zeker als je het met een handrasp doet. Een snellere manier van raspen is als je hiervoor een keukenmachine zoals deze gebruikt of een mandoline met meerdere opties zoals deze.
Vegetarische recepten met courgette
Ben je na het maken van deze courgette burgers op zoek naar meer heerlijke vegetarische recepten met courgette? Probeer da ook eens deze gegrilde courgette salade of deze vegan courgette bananentaart met kokos.
Benodigde keukenmaterialen voor Griekse courgette burgers
– Koekenpan
– Zeef
– Koksmes
– Rasp of mandoline
– Spatel
Courgette burger op zijn Grieks
Ingrediënten
- 2 stuks courgettes
- 3 stuks uien
- 150 gram feta
- 10 gram verse munt
- 4 eetlepels bloem
- 1 stuk ei
- zonnebloemolie
- zout en peper
Instructies
- Was de courgette en schil de ui.
- Rasp de courgette en de ui met een grove rasp of de mandoline.
- Zet een ruime koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie.
- Bak de courgette en ui met wat zout en versgemalen peper ongeveer 5 minuten terwijl je regelmatig omschept.
- Schep daarna uit de pan en laat in een zeef uitlekken en afkoelen. Zorg dat het zoveel mogelijk vocht verliest. Druk met de bolle kant van de lepel het overtollige vocht eruit.
- Snij de feta en de verse munt met een scherp mes fijn.
- Meng het courgette en ui mengsel met de feta, het ei, de verse munt en de bloem en breng op smaak met wat peper. Pas op met extra zout toevoegen, door de feta is het al vrij zout.
- Meng alles goed door met je handen en maak er vervolgens allemaal balletjes van ter grote van een pingpong bal. Als het nog te nat is voeg je nog een beetje bloem toe.
- Mocht je nog tijd over hebben, zet dan de balletjes voor het bakken nog even in de koelkast.
- Maak de koekenpan goed schoon en zet hem opnieuw op het uur met een flinke scheut olijfolie.
- Haal de courgette balletjes door het bloem en doe er een paar in de pan als de olie heet is. Druk de balletjes met een spatel zachtjes plat zodat een courgette burger ontstaat. Bak aan beide kanten ongeveer 3 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Herhaal dit totdat je alle burgers hebt gebakken en serveer de courgette burgers.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties