Palmkool pesto

13 december 2019 (Laatst bijgewerkt: 21 april 2023)
Palmkool pesto. Ook wel cavolo nero genoemd. Een heerlijke groenten pesto met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

Palmkool pesto

Palmkool pesto. Ook wel cavolo nero genoemd. Een heerlijke groenten pesto met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

Palmkool, of ook wel cavolo nero genoemd, is een zogeheten vergeten groente. Gelukkig een vergeten groente die de laatste jaren weer wat populairder is geworden, met name bie moestuin eigenaren en in restaurants. Het is een makkelijk te kweken groente en het lijkt een beetje op boerenkool. Palmkool is een wintergroente die ook bekend staat om zijn gezonde eigenschappen. Palmkool heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk, de bladeren lijken tijdens de groei op een miniatuur palmboompje. De naam cavolo nero betekent zwarte kool in het Italiaans, waar de palmkool oorspronkelijk vandaan komt. Met palmkool kun je veel verschillende kanten op. Palmkool kun je rauw eten, maar ook kort blancheren, roerbakken, stoven of bakken. Of verwerken in een heerlijke palmkool pesto, zoals ik hier heb gedaan.

Palmkool pesto maken

In de traditionele Italiaanse keuken wordt een pesto met een vijzel gemaakt. Omdat dat heel arbeidsintensief is en je maar kleine beetjes tegelijk kunt maken is het gebruik van een keukenmachine wel aan te bevelen. Mijn favoriet op keukenmachine gebied is toch wel deze machine. Maar een staafmixer met hakmolen zoals deze voldoet ook prima.

Palmkool recepten

ben je na het maken van deze palmkool pesto op zoek naar meer recepten met palmkool? Probeer ook eens deze pasta met palmkool.

Benodigde keukenmaterialen voor pesto van palmkool

– Grote pan
Koekenpan
Rasp
Keukenmachine (ik gebruik zelf deze)

Palmkool pesto. Ook wel cavolo nero genoemd. Een heerlijke groenten pesto met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

Palmkool pesto

Anna Kaptein
Palmkool pesto. Ook wel cavolo nero genoemd. Een heerlijke groenten pesto met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 19 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 1 kommetje

Ingrediënten
  

  • 150 gram palmkool
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie meer indien nodig

Instructies
 

  • Zet een flinke pan met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook.
  • Als de palmkool hele dikke stelen heeft verwijder je de stelen en gebruik je deze niet. Snijd de bladeren grof. Wanneer het dunne stelen zijn snijd je de stelen mee en gebruik je deze wel.
  • Blancheer de palmkool 5 minuten en giet daarna gelijk af.
  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan.
  • Rasp de kaas.
  • Pel de knoflook en doe deze samen met de kaas en pijnboompitten in de keukenmachine.
  • Knijp het water goed uit de palmkool als deze is afgekoeld en voeg deze ook toe.
  • Doe een scheut olijfolie erbij en maal fijn tot pesto. Voeg zo nodig nog extra olijfolie toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

4 Reacties

  • Reageer
    Yvon
    14 december 2019 at 15:21

    Hallo Anna,

    De palmkoolpesto ziet er lekker uit, waar eet je dat bij?

  • Reageer
    Anna
    15 december 2019 at 12:27

    Hoi Yvon,

    Door de pasta of een pastasalade of door de krieltjes/jonge aardappels. Samen met bijvoorbeeld zalm of spekjes. Of geroosterde pijnboompitten en gepofte tomaatjes. Succes! Groetjes Anna

  • Reageer
    Saskia
    8 juni 2023 at 12:13

    5 sterren
    k heb de pesto door de pasta geroerd en zo gegeten. Zalig!

    • Reageer
      Anna
      5 augustus 2023 at 14:53

      Hoi Saskia, wat leuk om te horen!

      Groetjes Anna

    Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.