Pasta met palmkool en gepofte tomaatjes
Deze palmkool pasta met gepofte tomaatjes en gebakken spekjes is een heerlijke maaltijd voor een doordeweekse dag. Gezond, makkelijk en bomvol smaak.
Deze week zat er palmkool, oftewel cavolo nero, in het biologische groentenpakket. Een vergeten groente die je de laatste tijd gelukkig steeds meer tegen komt. Palmkool lijkt wel een beetje op boerenkool, zowel qua looks als qua smaak. Maar zoals je boerenkool tegenwoordig in steeds meer gerechten tegenkomt, zo kan je met palmkool ook goed variëren. Bijvoorbeeld pasta met palmkool. Palmkool heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk. Door de lange dunne bladeren die wel een meter hoog kunnen groeien, heeft het wat weg van een palmboom.
De palmkool zal niet zo ‘vergeten’ blijven denk ik. Het schijnt erg makkelijk zelf te telen te zijn en wordt daardoor onder moestuin bezitters steeds populairder. Daarnaast heeft het, net als boerenkool, het imago erg gezond te zijn. In restaurants kom je palmkool ook steeds vaker tegen op de kaart. Al wordt het dan cavolo nero genoemd.
Palmkool bereiden voor door de pasta
Het bereiden van palmkool is grotendeels te vergelijken met het bereiden van boerenkool. Je kunt het koken of zoals in dit recept wokken. Gebruik dan wel een wok met dikke bodem zoals bijvoorbeeld deze.
Op zoek naar meer palmkool recepten?
Ben je na het maken van deze pasta met palmkool op zoek naar meer recepten met palmkool? Probeer dan ook eens deze pesto van palmkool of deze bladerdeeg hapjes met palmkool pesto en champignons.
Benodigde keukenmaterialen voor palmkool pasta
– Ovenschaal
– Koekenpan
– Middelgrote pan
– Wok

Pasta met palmkool en gepofte tomaat
Ingrediënten
- 400 gram palmkool
- 300 gram volkoren penne
- 200 gram biologische spekjes
- 200 ml slagroom
- 4 takjes cherry trostomaatjes
- 1 stuk ui
- 1 stuk rode peper
- 2 teentjes knoflook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de takjes cherrytomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Bestrooi ook met wat zout en peper.
- Bak de spekjes krokant uit.
- Rooster de pijnboompitten.
- Plaats de tomaatjes in de oven en pof ze in ongeveer 20 minuten totdat ze een beetje zijn opengebarsten.
- Was de palmkool.
- Snijd de nerven uit de bladeren.
- Snijd vervolgens de bladeren en de nerven apart in grove stukken.
- Pel en snipper de ui en knoflook.
- Snijd de peper in de lengte open en verwijder de zaadlijsten. Snijd in kleine stukjes.
- Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwarm de wok op middelhoog vuur met een scheut olijfolie.
- Voeg de knoflook, peper, ui en palmkool nerven toe wanneer de olie op temperatuur is.
- Bak ongeveer 5 a 10 minuten en roer regelmatig.
- Voeg de slagroom toe.
- Voeg na 2 minuten ook de palmkool bladeren toe.
- Laat 5 minuten mee bakken.
- Voeg de pasta en de spekjes toe en roer goed door elkaar.
- Breng indien nodig nog op smaak met zout.
- Garneer de pasta met palmkool met de pijnboompitten en tomaatjes.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties