Pasta met palmkool

Pasta met palmkool, cavolo nero, groenten, biologisch, recept, groentenpakket, seizoensgroenten, gepofte tomaat

Deze week zat er palmkool, oftewel cavolo nero,  in het biologische groentenpakket. Een vergeten groente die je de laatste tijd gelukkig steeds meer tegen komt. Palmkool lijkt wel een beetje op boerenkool, zowel qua looks als qua smaak. Maar zoals je boerenkool tegenwoordig in steeds meer gerechten tegenkomt, zo kan je met palmkool ook goed variëren. Bijvoorbeeld pasta met palmkool. Palmkool heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk. Door de lange dunne bladeren die wel een meter hoog kunnen groeien, heeft het wat weg van een palmboom.

De palmkool zal niet zo ‘vergeten’ blijven denk ik. Het schijnt erg makkelijk zelf te telen te zijn en wordt daardoor onder moestuin bezitters steeds populairder. Daarnaast heeft het, net als boerenkool, het imago erg gezond te zijn. In restaurants kom je palmkool ook steeds vaker tegen op de kaart. Al wordt het dan cavolo nero genoemd.

Pasta met palmkool

Recept uitprinten
Porties: 4 Kooktijd: 40 minuten

Ingredients

  • palmkool
  • 300 gr volkoren penne
  • 200 gr biologische spekjes
  • 200 ml slagroom
  • 4 takjes tros cherrytomaatjes (of twee lange takjes doormidden geknipt)
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Doe de takjes cherrytomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Bestrooi ook met wat zout en peper.

3

Bak de spekjes krokant uit.

4

Rooster de pijnboompitten.

5

Plaats de tomaatjes in de oven en pof ze in ongeveer 20 minuten totdat ze een beetje zijn opengebarsten.

6

Was de palmkool.

7

Snijd de nerven uit de bladeren.

8

Snijd vervolgens de bladeren en de nerven apart in grove stukken.

9

Pel en snipper de ui en knoflook.

10

Snijd de peper in de lengte open en verwijder de zaadlijsten. Snijd in kleine stukjes.

11

Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

12

Verwarm de wok op middelhoog vuur met een scheut olijfolie.

13

Voeg de knoflook, peper, ui en palmkool nerven toe wanneer de olie op temperatuur is.

14

Bak ongeveer 5 a 10 minuten en roer regelmatig.

15

Voeg de slagroom toe.

16

Voeg na 2 minuten ook de palmkool bladeren toe.

17

Laat 5 minuten mee bakken.

18

Voeg de pasta en de spekjes toe en roer goed door elkaar.

19

Breng indien nodig nog op smaak met zout.

20

Garneer met de pijnboompitten en tomaatjes.

 

Misschien ook leuk om te maken

Geen reacties

Plaats je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.