Diner/ Recepten

Herfst stamppot van andijvie en pastinaak

herfst stamppot, pastinaak, andijvie, groenten, recept, biologisch, seizoensgroenten

Ik weet het, de meteorologische herfst is pas net begonnen. En ook het weer geeft je nog geen herfstgevoel. Gelukkig maar! Maar ik grijp alles aan om een lekkere herfst stamppot te kunnen maken.  Het is inmiddels alweer een aantal dagen dagen herfst én in het groentepakket zaten pastinaken en andijvie. Kortom, genoeg redenen voor een lekkere herfst stamppot van andijvie en pastinaak. Omdat ik vind dat er altijd wat lekkers bij een stamppot hoort, heb ik er chips bij gemaakt. Chipjes van wortel en pastinaak. Erg leuk  en makkelijk om te maken en een super lekkere combi met de herfst stamppot van andijvie en pastinaak. Voor de vegetariërs onder ons is het dan ook helemaal niet erg om de spekjes uit het recept weg te laten. Door de chipjes zit er toch wat knapperigs bij.

Eetsmakelijk!

Herfst stamppot van andijvie en pastinaak

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 4 grote wortels
  • 4 pastinaken
  • kleine krop andijvie
  • 200 gr biologische spekjes
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 150 ml melk
  • 50 gram roomboter

Instructies

1

Bak de spekjes op laag vuur helemaal uit totdat ze krokant zijn en gooi het vloeibare vet weg.

2

Schil de aardappels, wortels en pastinaken.

3

Houd 1 pastinaak en 1 wortel apart. Snijd de rest samen met de aardappel in grove stukken.

4

Was en snijd de andijvie in reepjes.

5

Schaaf de overgebleven pastinaak en wortel in zeer dunne plakjes met de kaasschaaf of de rasp. Je kan dit in de lengte of in de breedte doen. Het leukste is een combinatie van beide.

6

Zet een ruime pan met water op.

7

Zet een pan met de olie op. (frituur kan ook)

8

Voeg de grove stukken groenten samen met wat zout toe aan het water wanneer het kookt.

9

Laat 25 minuten doorkoken.

10

Doe de schaafsels van wortel en pastinaak in de olie wanneer deze 190 graden is.

11

Houd ze goed in de gaten en haal ze met een spatel eruit wanneer ze lichtbruin zijn en gaan krullen.

12

Laat ze uitlekken op keukenpapier.

13

Giet de groentes af wanneer ze klaar zijn.

14

Pureer deze grof met de stamper.

15

Voeg de uitgebakken spekjes, de melk, de roomboter en de andijvie toe.

16

Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

17

Strooi wat zout over de chips van pastinaak en wortel.

18

Garneer de stamppot met de pastinaak en wortel chips.

Misschien ook interessant

1 Reactie

  • Beantwoorden
    Anne
    14 oktober 2017 at 10:27

    Wauw, wat heb je hier een prachtig gerecht van weten te maken Anna!

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.