Diner

Oosterse spitskool en zoete aardappel stamppot

Een vegetarische oosterse spitskool en zoete aardappel stamppot. Een heel gezond en makkelijk recept. Heel voedzaam, gezond en vol met groenten. Ideale avondmaaltijd voor een doordeweekse koude of natte dag.

Deze oosterse spitskool en zoete aardappel stamppot vind ik een heerlijke variatie op de klassieke stamppot. Voordat ik het recept hier met jullie kon delen heb ik de stamppot wel 3 x overnieuw gemaakt. Door de kleur samenstelling van de spitskool, aardappels en zoete aardappel, is het niet echt een fotogeniek gerecht. Gelukkig doet dat niets af aan de smaak en is een foto uiteindelijk toch nog gelukt. En buiten het feit dat deze oosterse spitskool en zoete aardappel stamppot erg lekker was, is hij ook vegetarisch én veganistisch.

Op zoek naar meer stamppot inspiratie? Probeer dan ook eens deze herfst stamppot van andijvie en pastinaak.

Oosterse spitskool en zoete aardappel stamppot

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 600 gram geschilde kruimige aardappels
  • 400 gram geschilde zoete aardappels
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote spitskool
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 100 gram gebakken uitjes

Instructies

1

Zet een ruime pan met water en een snufje zout op middelhoog vuur.

2

Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Voeg alle stukken toe aan het water.

3

Schil de zoete aardappels en snijd, op 1 zoete aardappel na, ook in grove stukken. Voeg alle stukken en de hele zoete aardappel toe aan de pan met water. De hele zoete aardappel snijd je later in plakjes voor de presentatie.

4

Laat samen nog 20 minuten koken.

5

Snijd de spitskool in hele dunne repen. Als je een keukenmachine hebt kun je dit ook hierin doen.

6

Snipper de ui en snijd het pepertje fijn.

7

Zet een wok op het vuur met 1 eetlepel zonnebloemolie.

8

Doe de ui, het pepertje, het kerriepoeder en de gemalen komijn in de wok met hete olie. Laat een paar minuten fruiten en roer regelmatig. Pers de knoflook en voeg ook toe.

9

Doe de spitskool ook in de wok en bak deze, al omscheppend, op hoog vuur in ongeveer 5 minuten.

10

Voeg als laatste de sojasaus en de ketjap toe en laat nog 5 minuten mee wokken. Zet daarna het vuur uit.

11

Giet ondertussen de aardappels af en haal de hele zoete aardappel eruit en leg apart.

12

Stamp de rest van de aardappels tot een stamppot. Voeg de helft van de spitskool toe en schep er voorzichtig doorheen. Maak de stamppot wat smeuïger door het kookvocht van de spitskool toe te voegen. Breng zo nodig nog iets op smaak met zout en/of peper.

13

Serveer de stamppot in mooie torentjes. Snijd de hele overgebleven zoete aardappel in plakjes. Decoreer de stamppot met de plakjes zoete aardappel, de overgebleven spitskool en de gebakken uitjes.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.