Gewokte paarse spitskool met kerrie, kokos en quinoa
Heerlijke gewokte paarse spitskool met kerrie, kokos en rode quinoa. Een kleurrijk en gezond vegetarisch wok recept met de prachtige paarse spitskool.
Paarse spitskool, ook wel bekend als rode spitskool, is een variant van de spitskoolplant. Wat paarse spitskool onderscheidt van gewone groene koolsoorten is de opvallende en prachtige paarse kleur van de bladeren en de koolkop. Paarse spitskool heeft een milde, knapperige textuur en een licht pittige smaak die vergelijkbaar is met die van gewone groene spitskool. Het is veelzijdig en kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Paarse spitskool is een voedzame groente en bevat vitaminen (zoals vitamine C en vitamine K), mineralen (zoals kalium en calcium), voedingsvezels en antioxidanten. Paarse spitskool is meestal beschikbaar in de herfst en de winter maar is vaak wel wat lastiger verkrijgbaar. Als ik een paarse spitskool tegenkom sla ik altijd gelijk mijn slag, want alleen door de kleur al is het een feestje om met de paarse spitskool te koken.
Paarse spitskool snijden om te wokken
Het in dunne reepjes snijden van de paarse spitskool kun je het beste doen met een mandoline zoals deze of een keukenmachine zoals deze. Heb je deze niet? Zorg dan dat je mes heel scherp is zodat je mooie dunne reepjes kunt snijden van je paarse spitskool.
Paarse spitskool recept
In dit paarse spitskool recept is de paarse spitskool alleen gewokt met kruiden en smaakmakers, daarna gestoofd in de kokosmelk en vervolgens samen de rode quiona geserveerd. Eenvoudig, gezond maar bovenal super smaakvol. Het vinden van recepten voor paarse spitskool is niet heel eenvoudig. Omdate d paarse spitskool qua smaak en bereiding echter weinig afwijkt van de normale spitskool kun je ok heel goed de paarse spitskool gebruiken in gewone spitskool recepten zoals bijvoorbeeld deze Oosterse spitskool stamppot of deze spitskoolkoekjes.
Benodigde keukenmaterialen voor roergebakken spitskool
– Pannen
– Gietijzeren wok
– Mandoline of
– Keukenmachine
– Koksmes
Gewokte paarse spitskool met kerrie, kokos en quinoa
Ingrediënten
- 1 stuk paarse spitskool
- 250 gram rode quinoa
- 300 ml kokosmelk
- 1 stuk ui
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepels kerrie
- 2 cm gember
- 1 stuk rode peper
- 60 gram gebakken uitjes
- 5 gram verse koriander of peterselie
Instructies
- Verwijder de buitenste bladeren van de paarse spitskool en snijd hem in kwarten.
- Snijd het hart er uit en snijd de spitskool met de mandolie of een scherp mes in dunne reepjes.
- Snipper de ui, de knoflook en de rode peper (verwijder wel de zaadlijsten).
- Schil de gember en rasp fijn.
- Kook de quinoa gaar volgens aanwijzingen op de verpakking.
- Zet een wok met een flinke scheut olijfolie op middelhoog vuur.
- Voeg de ui, knoflook, rode peper, gember en kerrie toe en fruit een minuutje aan.
- Voeg vervolgens gesneden paarse spitskool toe en wok deze 7 minuten mee terwijl je regelmatig omschept. Voeg na 3 minuten de kokosmelk toe.
- Hak de verse koriander of peterselie grof.
- Giet de rode quinoa af (indien nog nodig) en voeg de quinoa toe aan de wok. Zet het vuur onder de wok uit.
- Meng alles goed en breng extra op smaak met zout.
- Serveer de gewokte paarse spitskool met de verse koriander of pereselie en de gebakken uitjes.
- Aan tafel!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties