Palmkool chips
Super krokante palmkool chips uit de oven, op smaak gebracht met gomasio. Een gezond, makkelijk en verrassend groente chips recept.
Palmkool, ook bekend als cavolo nero, zwarte kool, Toscaanse kool of dinosauruskool, is een donkergroene, bladgroente die behoort tot de koolfamilie (Brassicaceae). Hij staat bekend om zijn donkere, gekrulde bladeren en heeft een stevige textuur. Ideaal om heerlijke palmkool chips van te maken heb ik ontdekt.
De bladeren van palmkool zijn donkergroen, langwerpig en gekruld. Ze hebben een gerimpeld, bijna bobbelig uiterlijk, wat ze onderscheidt van andere koolsoorten. Palmkool heeft een ietwat pittige smaak, maar over het algemeen milder dan bijvoorbeeld boerenkool, waar het vaak mee wordt vergeleken.
Waarom wordt palmkool steeds populairder?
Het is een voedzame groente, rijk aan vitaminen (A, C, K), mineralen (ijzer, calcium) en antioxidanten. Palmkool gedijt goed in koele klimaten waardoor het in Nederland nu steeds vaker wordt geteeld in particuliere moestuinen. Mede hierdoor is palmkool de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Daarnaast is het, zoals je leest erg gezond, goed te bewaren en kan je er lang van blijven oogsten. In de horeca staat palmkool ook steeds vaker op de kaart, maar dan meestal omschreven als cavolo nero. Dat klinkt wat sjieker. Zelf ben ik inmiddels ook groot fan van palmkool, je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Deze palmkool chips is daar een goed voorbeeld van.
Palmkool chips uit de oven
Naast het feit dat deze palmkool chips erg gezond is, want palmkool is gezond, is deze variant van palmkool chips nog eens extra gezond omdat het palmkool chips uit de oven is. De palmkool is dus in de oven geroosterd. Dit maakt de chips van palmkool minder vet maar wel net zo krokant als wanneer je zou frituren. Echte verrassend hoe krokant deze chipjes zijn als ze uit de oven komen.
Vegetarische recepten met palmkool
Ben je na het maken van deze palmkool chips op zoek naar meer vegetarische recepten met palmkool? Probeer dan ook eens deze ovenschotel met palmkool of deze palmkool salade met zoete aardappel.
Benodigde keukenmaterialen voor palmkool chips
Palmkool chips
Ingrediënten
- 500 gram palmkool
- 4 eetlepels gomasio
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
Instructies
- Was de palmkool en dep het met een schone theedoel goed droog.
- Scheur de bladeren van de stengels palmkool en bewaar de stengels voor een keer door de soep of een omelet.
- Scheur de palmkool bladeren in stukjes van ongeveer 4 tot 6 cm en doe in een kom.
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Verdeel de olijfolie over de palmkool blaadjes en masseer met je handen zachtjes in. Zorg dat alle palmkool blaadjes bedekt zijn.
- Verdeel de palmkool blaadjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi royaal met de gomasio.
- Rooster de palmkool chips gedurende 10 minuten in het midden van de oven tot ze lekker krokant zijn.
- Serveer direct of bewaar in een luchtdichte trommel.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties