Hartige gevulde pannenkoek met palmkool en champignons

12 januari 2024
Heerlijke hartige en glutenvrije gevulde pannenkoeken met cashew dressing, gewokte palmkool en gebakken champignons. Een verrassend vegetarisch hoofdgerecht.

Hartige gevulde pannenkoek met palmkool en champignons

Heerlijke hartige en glutenvrije gevulde pannenkoeken met cashew dressing, gewokte palmkool en gebakken champignons. Een verrassend vegetarisch hoofdgerecht.

Deze smaakvolle en vegetarische gevulde pannenkoeken ontstonden spontaan tijdens een avond in het weekend. De kinderen wilden graag pannenkoeken eten en ik wilde het liefste iets herfstachtigs en gezonds op tafel, en zo begon het experiment met de boekweitpannenkoeken. De gewokte palmkool, gebakken kastanjechampignons en de dressing gemaakt van cashewnoten en zwarte knoflook maakten een verrassend lekker gerecht zo samen met de boekweit pannenkoeken.

We delen graag dit eenvoudige, smaakvolle recept met jou, in de hoop dat het net zo’n gezellige sfeer in jouw keuken brengt als het bij ons deed. Dus, geniet van de herfst op je bord en deel dit recept met je familie of vrienden.

Boekweit pannenkoeken bakken

Zelf bak ik mijn pannenkoeken graag in een speciale pannenkoekenpan zoals deze, omdat die gewoon lekker licht en wendbaar zijn. Maar een gewone koekenpan kan natuurlijk ook prima. Gebruik dan wel het liefste een wat grotere koekenpan, zodat je grote pannenkoeken krijgt. Dit maakt het vullen een stuk gemakkelijker.

Tips bij het maken van gevulde hartige pannenkoeken:

TIP 1: Bespaar tijd met voorbereiding:

Maak al een dag eerder een flinke stapel pannenkoeken. Ook de dressing van cashewnoten en zwarte knoflook kun je al heel goed eerder maken. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog de groenten te bereiden en je kunt gelijk aan tafel.

TIP 2: Varieer met groenten:

Voel je vrij om tevarieren met de groenten in het recept. Probeer bijvoorbeeld boerenkool in plaats van palmkool, voeg wat geroosterde wortelen toe voor extra zoetheid, of experimenteer met verschillende soorten paddenstoelen. Zo kun je het recept aanpassen aan jouw smaak en de beschikbare ingrediënten in je koelkast.

TIP 3: Maak extra dressing voor later:

De cashew- zwarte knoflookdressing is zo veelzijdig dat je misschien wat extra wilt maken voor andere maaltijden. Bewaar het in de koelkast en gebruik het als dipsaus voor groenten of als smaakmaker voor andere gerechten. Met een beetje water maak je de dressing wat dunner waardoor hij ook geschikt is als dressing voor salades.

TIP 4: Serveer met een frisse salade:

Voeg een lichte, frisse noot toe aan het gerecht door het te serveren met een eenvoudige groene salade. Maak een mix van verse bladgroenten, voeg wat cherrytomaatjes toe en besprenkel het geheel met de cashew- zwarte knoflookdressing die je wat verdunt met water voor een verfrissende aanvulling op de hartige pannenkoeken en groenten.

Vegetarische recepten met palmkool

Ben je na het maken van deze hartige gevulde pannenkoeken met palmkool, kastanje champignons en zwarte knoflook op zoek naar meer vegetarische recepten met palmkool? Probeer dan ook eens deze palmkool soep met prei en mosterd of deze vegetarische palmkool stamppot.

Benodigde keukenmaterialen voor pannenkoeken gevuld met palmkool en champignons

Wok
Keukenmachine
Koekenpan
Pannenkoekenpan

Heerlijke hartige en glutenvrije gevulde pannenkoeken met cashew dressing, gewokte palmkool en gebakken champignons. Een verrassend vegetarisch hoofdgerecht.

Hartige gevulde pannenkoek met palmkool en champignons

Anna Kaptein
Heerlijke hartige en glutenvrije gevulde pannenkoeken met cashew dressing, gewokte palmkool en gebakken champignons. Een verrassend vegetarisch hoofdgerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de hartige pannenkoeken

  • 150 gram boekweitmeel
  • 2 stuks eieren
  • 350 ml melk
  • 1 snufje zout

Voor de cashew dressing

  • 150 gram ongebrande cashewnoten
  • 2 teentjes zwarte knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 mespunt chilivlokken
  • 1 klein glaasje water
  • 1 snuf zout

Voor de groenten vulling

  • 600 gram palmkool
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 4 eetlepels pompoenpitten

Instructies
 

  • Doe de cashewnoten in een kommetje en zet te net onder water om te weken.
  • Doe het boekweitmeel in een mengkom. Meng de eieren met een vork door het boekweitmeel.
  • Doe daarna met de melk en een snufje zout in de keukenmachine en mix tot een glad beslag.
  • Zet een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur.
  • Schep 1 lepel beslag in de pan als de olie goed heet is.
  • Draai de pannenkoek om in de pan als de bovenkant goed droog is.
  • Laat nog 1 minuut aan de andere kant bakken tot beide kanten goudbruin zijn.
  • Herhaal deze stappen totdat al je beslag op is.
  • Haal de cashewnoten uit het water.
  • Doe alle ingrediënten voor de cashew dressing, behalve het glaasje water, in de keukenmachine en pureer het geheel tot een gladde massa.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe tot je de ideale dikte van een dressing hebt.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
  • Scheur de blaadjes van de palmkool stengels af en maak er stukken van ongeveer 5 a 6 cm van.
  • Snijd de stelen van de palmkool in stukjes van 1 cm.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Zet een wok met een scheut olijfolie op middelhoog vuur.
  • Voeg de champignons toe aan de wok als de olie heet is en bak ze 2 a 3 minuten op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper en schep uit de wok.
  • Voeg daarna de palmkool blaadjes en steeltjes toe en wok deze ook een paar minuten, tot de palmkool gaar is. Schep daarna uit de wok.
  • Verdeel de gebakken boekweit pannenkoeken over 4 grote borden.
  • Besmeer de boekweit pannenkoeken royaal met de cashew dressing met zwarte knoflook
  • Verdeel daar overheen de gebakken champignons en palmkool.
  • Bestrooi met een eetlepel geroosterd pompoenpitten en rol voorzichtig op.
  • Serveer de hartige gevulde pannenkoeken.
  • Aan tafel!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.