Palmkool soep met prei en mosterd
Geniet van deze smaakvolle en gezonde palmkoolsoep met prei en mosterd. De voedzame palmkool, zachte prei en de pittige kick van mosterd gecombineerd in één soep. Een vegan recept boordevol gezondheidsvoordelen.
Palmkool, ook bekend als cavolo nero of boerenkool, is een krachtige bladgroente die de laatste jaren steeds populairder wordt. Met zijn diepgroene bladeren en een milde smaak is palmkool niet alleen aantrekkelijk om meet te koken, maar zie je deze groente ook in steeds meer moestuinen terugkomen. Doordat de palmkool blijft groeien, kan je blijven oogsten van dezelfde plant. Daarnaast is palmkool ook erg gezond. Deze winterharde koolsoort zit boordevol vezels, vitaminen A, C en K, en essentiële mineralen zoals ijzer en calcium.
Palmkool schoonmaken
Je hebt wellicht palmkool in je groentepakket, uit je moestuin of zelf gekocht op de markt. Maar hoe maak je het dan schoon? Ik kan mij goed voorstellen dat je niet goed weet waar te beginnen. De stengels, soms nog aan bosjes, zien er prachtig uit, maar dan? Scheur om te beginnen al het blad van de stengels af en was deze goed. Omdat je de bladeren van de palmkool in een soep gaat verwerken hoef je ze daarna niet kleiner te maken. De stengels was je daarna ook en snijd je met een heel scherp mes zoals bijvoorbeeld deze in kleine stukjes. De stengels van de palmkool zijn namelijk vrij taai en hard en hebben lang nodig om gaar te worden. Hoe dikker en groter de palmkool stengels, hoe harder en taaier doorgaans. Maar ze zijn super gezond en er zit veel smaak in, dus gebruik ze zeker! Daarna kunnen beide toegevoegd worden aan de soep. De stengels liefst meteen, de bladeren kunnen iets later volgen.
Mosterd als smaakmaker in de soep met palmkool
Waarom voegen we mosterd toe aan deze palmkoolsoep? De scherpe, pittige smaak van mosterd voegt veel smaak toe aan de soep en werkt als smaakversterker, wat betekent dat de palmkool smaak extra goed tot zijn recht komt. Daarnaast is de basis van mosterd mosterdzaad, een super gezond kruid wat ook rijk is aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. De smaak van palmkool is doorgaans mild, waardoor wat extra pit van de mosterd een goede aanvulling is.
Vegetarische recepten met palmkool
Ben je na het maken van deze palmkool soep op zoek naar meer vegetarische recepten met palmkool? Probeer dan ook eens deze vegetarische palmkool stamppot of deze vegetarische ovenschotel met palmkool.
Benodigde keukenmaterialen voor palmkool soep
– Staafmixer
– Koksmes
– Snijplank
– Grote pan
Palmkool soep met prei en mosterd
Ingrediënten
- 800 gram palmkool
- 2 stuks preien
- 2 teentjes knoflook
- 1 stuk ui
- 1 stuk grote aardappel
- 1 liter groentenbouiilon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 mespunt chilivlokken
- 2 eetlepels mosterd
- 40 gram gepofte quinoa
Instructies
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
- Snipper de ui en de knoflook. Snijd de prei in ringen en was goed.
- Voeg de ui, knoflook, chilivlokken en prei toe aan de pan en fruit een paar minuten tot ze zacht zijn.
- Scheur de palmkool bladeren van de stengels en snijd de stengels in stukjes. Was beide goed.
- Voeg de palmkool toe en bak deze kort mee tot het wat geslonken is.
- Schil de aardappel en snijd in blokjes.
- Voeg de aardappelblokjes toe en roer goed door.
- Giet de groentebouillon in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het dan op een laag vuur 20 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
- Voeg de mosterd toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde soep.
- Serveer de palmkool soep in kommen en garneer met gepofte quinoa.
- Aan tafel!
Geen reacties