Havermout scones

Deze havermout scones zijn een heerlijke en gezonde variant op de klassieke scones. Een lekker én voedzaam ontbijt ineen.

Havermout scones

Deze havermout scones zijn een heerlijke en gezonde variant op de klassieke scones. Een lekker en voedzaam ontbijt recept.

Scones is iets wat ik pas sinds kort heb ontdekt. Ik heb ze eigenlijk voorheen nooit gemaakt en weinig gegeten. Maar nu ben ik helemaal fan van zelfgemaakte scones! Voorwaarde is wel dat ze net gebakken moeten zijn en met zelfgemaakt jam kunnen worden gegeten. Versgebakken havermout scones (liefst nog warm) met zelfgemaakte jam en clotted cream of slagroom vind ik een goede vervanger van een gebakje. En een hele goede manier om de zondag mee te starten! Omdat ik heel graag kook- en bak met havermout én om de scones nog gezonder te maken heb ik fijngemalen havermout als basis gebruikt.

Gezonde scones uitsteken

Voordat de havermout scones de oven in kunnen moeten ze worden uitgestoken met ronde vormpjes zoals deze. Heb je geen ronde stekers gebruik dan bijvoorbeeld een rond glas of gebruik zoals in dit recept van havermout scones een bloemvormige steker. Daarna leg je ze voorzichtig op de bakplaat en bestrijk je ze met het ei mengsel.

Havermout ontbijt recepten

Ben je na deze havermout scones op zoek naar meer gezonde én lekkere ontbijt inspiratie met havermout? Probeer ook eens deze volkoren spelt pancakes of deze bananen ontbijt muffins.

Benodigde keukenmaterialen voor gezonde havermout scones

– Bakpapier
Deegrolller (zelf gebruik ik deze)
Ronde stekers
Handmixer

Deze havermout scones zijn een heerlijke en gezonde variant op de klassieke scones. Een lekker én voedzaam ontbijt ineen.

Havermout scones

Anna Kaptein
Deze havermout scones zijn een heerlijke en gezonde variant op de klassieke scones. Een lekker en voedzaam ontbijt recept.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 40 min
Gang Ontbijt
Porties 8 scones

Ingrediënten
  

  • 150 gram gemalen havermout
  • 100 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 50 gram roomboter
  • 1 stuk ei
  • 75 ml melk
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 250 gram zelfgemaakte jam
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 60 ml slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker als je dat wilt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Maal de havermout fijn en zeef het samen met de bloem en het bakpoeder in een mengkom.
  • Voeg het zout toe.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe.
  • Voeg het ei toe aan de melk en kluts het met een vork goed door elkaar.
  • Houd een beetje melk-eimengsel apart en voeg de rest beetje bij beetje aan het deeg toe tijdens het kneden.
  • Voeg 1 eetlepel agavesiroop toe aan het deeg.
  • Kneed het deeg goed totdat het een mooie egale niet plakkerige bal is.
  • Voeg een beetje bloem toe wanneer het nog te plakkerig is.
  • Rol het deeg uit en steek rondjes (of een ander vormpje) uit wanneer het deeg ongeveer 1,5 cm dik is.
  • Leg de vormpjes op de bakplaat en bestrijk ze met het overgebleven melk-eimengsel.
  • Bak de scones in 10 minuten gaar.
  • Klop ondertussen de slagroom. Voeg een eetlepel poedersuiker toe wanneer je dit lekkerder vind.
  • Serveer de havermout scones met de slagroom en jam.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

1 Reactie

  • Reageer
    Anne
    23 oktober 2016 at 18:28

    Hups, scones staan op het ‘to bake’ lijstje! Ze zien er echt super leuk uit!

  • Laat een reactie achter

    Rating recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.