Ontbijt/ Recepten

Havermout scones

Scones is iets wat ik pas sinds kort heb ontdekt. Ik heb ze eigenlijk voorheen nooit gemaakt en weinig gegeten. Maar nu ben ik helemaal fan van zelfgemaakte havermout scones! Voorwaarde is wel dat ze net gebakken moeten zijn en met zelfgemaakt jam kunnen worden gegeten. Versgebakken havermout scones (liefst nog warm) met zelfgemaakte jam en clotted cream of slagroom vind ik een goede vervanger van een gebakje. En een hele goede manier om de zondag mee te starten! Omdat ik heel graag kook- en bak met havermout en om de scones nog gezonder te maken heb ik fijngemalen havermout als basis gebruikt.

Havermout scones

Hoeveelheid: 8
Kooktijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 150 gr gemalen havermout
  • 100 gr bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 50 gr roomboter
  • 1 ei
  • 75 ml melk
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 250 gr (zelfgemaakte jam)
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 60 ml slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker (als je dat wilt)

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 220 graden.

2

Bekleed de bakplaat met bakpapier.

3

Maal de havermout fijn en zeef het samen met de bloem en het bakpoeder in een mengkom.

4

Voeg het zout toe.

5

Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe.

6

Voeg het ei toe aan de melk en kluts het met een vork goed door elkaar.

7

Houd een beetje melk-eimengsel apart en voeg de rest beetje bij beetje aan het deeg toe tijdens het kneden.

8

Voeg 1 eetlepel agavesiroop toe aan het deeg.

9

Kneed het deeg goed totdat het een mooie egale niet plakkerige bal is.

10

Voeg een beetje bloem toe wanneer het nog te plakkerig is.

11

Rol het deeg uit en steek rondjes (of een ander vormpje) uit wanneer het deeg ongeveer 1,5 cm dik is.

12

Leg de vormpjes op de bakplaat en bestrijk ze met het overgebleven melk-eimengsel.

13

Bak de scones in 10 minuten gaar.

14

Klop ondertussen de slagroom. Voeg een eetlepel poedersuiker toe wanneer je dit lekkerder vind.

15

Serveer de scones met de slagroom en jam.

Misschien ook interessant

1 Reactie

  • Beantwoorden
    Anne
    23 oktober 2016 at 18:28

    Hups, scones staan op het ‘to bake’ lijstje! Ze zien er echt super leuk uit!

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.