Ingelegd mosterdzaad

6 december 2023
Maak zelf ingelegd mosterdzaad als fantastische smaakmaker. Een super eenvoudig recept om zelf je mosterdzaad te fermenteren.

Ingelegd mosterdzaad

Maak zelf ingelegd mosterdzaad als fantastische smaakmaker. Een super eenvoudig recept om zelf je mosterdzaad in te leggen.

Mosterdzaad, een klein maar super smaakvol zaadje. Door het mosterdzaad in te leggen maak je heel makkelijk zelf een originele vegan smaakmaker. Ook wel mosterdkaviaar of kaviaar voor de armen genoemd. De term “mosterdkaviaar” wordt gebruikt vanwege de vergelijking met kaviaar, het bekende luxe voedsel. Ingelegd mosterdzaad lijkt qua uiterlijk enigszins op kaviaar vanwege de kleine, ronde zaadjes die lijken op de kaviaarparels. Echte kaviaar is echter vreselijk duur en zijn onbevruchte eitjes van een steurvis, waardoor niet vega of vegan. Deze kaviaar van mosterd is én heel goedkoop qua ingrediënten én heel makkelijk te maken. Daarbij vind ik het ook vele malen lekkerder dan ‘gewone’ kaviaar.

Wat is ingelegd mosterdzaad?

Ingelegd mosterdzaad is een super makkelijke en smaakvolle manier om mosterdzaadjes te conserveren waardoor het kleine smaakbommetjes worden. Deze bereidingswijze geeft de mosterdzaadjes een zachtere textuur en super lekkere smaak.

De naam “mosterdkaviaar” klinkt super sjiek en smaakvol. Dus serveer je een gerecht waar je ingelegd mosterdzaad bij serveert? Noem het dan mosterdkaviaar en het gerecht klinkt gelijk een stuk luxer en lekkerder. Het inleggen van mosterdzaad geeft de zaadjes een subtiele zuurheid van de azijn, samen met de zoetheid van de suiker en de hartigheid van het zout. Met die drie smaken heb je al een grootste gedeelte van het smaakpalet te pakken.

Waarvoor gebruik je ingelegd mosterdzaad?

Ingelegd mosterdzaad kan je bij of door heel veel verschillende gerechten gebruiken. Een aantal voorbeelden zijn:

Salades:

Strooi een handvol ingelegd mosterdzaad over je favoriete salade voor een knapperige textuur en een pittige kick.

Sandwiches en wraps:

Voeg een theelepel ingelegd mosterdzaad toe aan je broodje of wrap tijdens je lunch.

Bijgerecht bij kaasplankjes:

Serveer ingelegd mosterdzaad naast kaas en crackers voor een extra feestelijke en verrassende kaasplank.

Bijgerecht bij curry’s en stoofschotels:

Roer ingelegd mosterdzaad door curry’s of stoofschotels voor een extra verrassende smaak en bite bij elke hap.

Dressings en sauzen:

Meng ingelegd mosterdzaad door dressings en sauzen voor meer smaak.

Hoe bewaar je ingelegd mosterdzaad?

Wanneer je mosterdzaad hebt ingelegd eet je zeer waarschijnlijk niet alles in één keer op. Het zijn immers kleine smaakbommetjes waar je weinig tegelijkertijd van nodig hebt. Bewaar daarom alles wat je over hebt in kleine weckpotjes zoals deze en zet in de koelkast. Zo kun je het gerust enkele weken bewaren. Het zuur en de suiker waarmee je de mosterdzaadjes inlegt conserveert al heel erg goed, dus ze zullen niet snel bederven.

Recepten om in te leggen

Ben je na het inleggen van deze mosterdzaadjes op zoek naar meer recepten om in te leggen? Probeer dan ook eens deze ingelegde red meat radijs (kan ook goed met gewone radijs!) of deze snelle ingelegde rode ui.

Benodigde keukenmaterialen voor het inleggen van mosterdzaad

Kleine weckpotjes
Steelpan

Maak zelf ingelegd mosterdzaad als fantastische smaakmaker. Een super eenvoudig recept om zelf je mosterdzaad te fermenteren.

Ingelegd mosterdzaad

Anna Kaptein
Maak zelf ingelegd mosterdzaad als fantastische smaakmaker. Een super eenvoudig recept om zelf je mosterdzaad in te leggen.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Wachttijd 3 dagen
Totale tijd 3 dagen 15 minuten
Gang Inmaken
Porties 1 klein potje vol

Ingrediënten
  

  • 1/2 kopje mosterdzaad
  • 1/2 kopje appel azijn
  • 1/2 kopje water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 snuf zout

Instructies
 

  • Spoel de mosterdzaadjes grondig af onder koud water.
  • Meng in een kleine pan de appelazijn, water, suiker en zout. Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur, roer goed om de suiker en het zout op te lossen.
  • Voeg de gespoelde mosterdzaadjes toe aan de kokende vloeistof en roer goed door. Zet het vuur laag en laat het mengsel sudderen gedurende ongeveer 5 minuten. Hierdoor kunnen de mosterdzaadjes de smaak van de vloeistof opnemen.
  • Haal de pan van het vuur en laat het mosterdzaadmengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Giet de ingelegde mosterdzaadjes in een gesteriliseerde pot en bewaar ze in de koelkast. Ze kunnen enkele weken tot een paar maanden worden bewaard.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.