Carpaccio van koolraap met gebakken paddenstoelen en gepekelde eidooier

7 december 2023
Met deze verrassende vegetarische carpaccio van koolraap met geroosterde paddenstoelen en gepekelde eidooier maak jij zeker indruk! Een feestelijk vegetarisch voorgerecht.

Carpaccio van koolraap met geroosterde paddenstoelen en gepekelde eidooier

Met deze verrassende vegetarische carpaccio van koolraap met geroosterde paddenstoelen en gepekelde eidooier maak jij zeker indruk! Een feestelijk vegetarisch voorgerecht.

De carpaccio van koolraap is gemaakt van heel dun gesneden plakjes koolraap die je vervolgens kort inlegt in zoetzuur. Daar bovenop serveer je de geroosterde paddenstoelen. Je pekelt zelf een eidooier die je heel voorzichtig in het midden neerlegt en je maakt het voorgerecht af met verse basilicum en gepofte boekweit. Een gerecht wat zout, zuur, zoet, umami (van het gepekelde ei) en iets krokants heeft. Het hele smakenpalet! Een feestelijk en smaakvol voorgerecht dus. Wil je het liever als hoofdgerecht serveren? Maak dan grotere porties.

Eidooier pekelen

Het pekelen van eidooiers is een leuke culinaire techniek die de textuur en smaak van de dooier verandert. Het pekelen van eidooiers geeft de dooiers de zogenaamde umami smaak. De dooiers worden steviger en krijgen een intensere smaak door het zout en suiker. Het pekelproces haalt vocht uit de dooiers, waardoor ze een rijkere en geconcentreerdere smaak krijgen. Ook zorgt dat ervoor dat je de dooiers voorzichtig kunt oppakken en op het bord kunt leggen.

Als je eidooiers gaat pekelen kun je kiezen voor de lange variant (duurt paar dagen) of de korte variant. Ik ga meestal voor de korte variant, omdat ik vrij last minute kan besluiten om eidooiers te gaan pekelen. In dit recept kies ik ook voor de korte variant en voegt het een heerlijke smaak en zachte structuur toe.

Koolraap in dunne plakjes snijden

Voor de carpaccio van koolraap kun je de koolraap het beste in dunne gelijkmatige plakjes snijden. Als je de plakjes te dik laat zijn ze minder snel klaar en zijn ze harder en dus minder lekker. Het snijden van de koolraap in dunne plakjes kun je het beste doen met een mandoline zoals deze of een keukenmachine zoals deze. Heb je deze niet? Zorg dan dat je mes heel scherp is zodat je mooie dunne plakken kunt snijden.

Vegetarische recepten met koolraap

Ben je na het maken van deze vegetarische koolraap carpaccio op zoek naar meer vegetarische recepten met koolraap? Probeer dan ook eens deze vegetarische ovenschotel met linzen, champignons en koolraap rösti of deze ovenpasta met koolraap en zoete aardappel.

Benodigde keukenmaterialen voor carpaccio van koolraap

Steelpan
Mandoline of
Keukenmachine
Knoflookpers
Koksmes

Met deze verrassende vegetarische carpaccio van koolraap met geroosterde paddenstoelen en gepekelde eidooier maak jij zeker indruk! Een feestelijk vegetarisch voorgerecht.

Carpaccio van koolraap met gebakken paddenstoelen en gepekelde eidooier

Anna Kaptein
Met deze verrassende vegetarische carpaccio van koolraap met geroosterde paddenstoelen en gepekelde eidooier maak jij zeker indruk! Een feestelijk vegetarisch voorgerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor het pekelen van de eieren

  • 4 stuks eieren
  • 150 gram zout
  • 150 gram suiker

Voor het roosteren van de paddenstoelen

  • 400 gram gemengde paddenstoelen bijvoorbeeld shiitake, oesterzwam en kastanje champignons
  • 1 theelepel shoarma kruiden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook

Voor het inleggen van de knolselderij

  • 1 stuk koolraap
  • 200 ml water
  • 150 ml appel azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 snuf zout

Voor het opmaken van het gerecht

  • 10 gram verse basilicum
  • 4 eetlepels gepofte boekweit

Instructies
 

Het pekelen van de eidooiers

  • Meng het zout en de suiker goed met elkaar.
  • Leg een laagje van dit mengsel in een ondiepe schaal, waar precies 4 dooiers (niet tegen elkaar) in kunnen liggen.
  • Maak kleine kuiltjes in het zout-suikermengsel, één voor elke eidooier die je wilt pekelen.
  • Scheid de eidooiers van het eiwit en plaats elke dooier in een apart kuiltje.
  • Bedek de dooiers volledig met het resterende zout-suikermengsel.
  • Laat de eidooiers 1,5 uur op kamertemperatuur pekelen. Het zout en suiker zullen vocht aan de dooiers onttrekken, waardoor ze steviger worden.
  • Na het pekelen haal je heel voorzichtig met je hand de dooiers uit het zout-suikermengsel en spoel je ze zachtjes af om overtollig zout te verwijderen.

Paddenstoelen roosteren

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de champignons en shiitakes in plakjes en scheur de oesterzwammen in reepjes.
  • Meng de paddenstoelen vervolgens met 3 eetlepels olijfolie, 1 teen uitgeperste knoflook, 1 theelepel shoarma kruiden, 1/2 theelepel zeezout en royaal versgemalen peper.
  • Verdeel de paddenstoelen vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in 15 minuten in de oven. Schep ze halverwege de baktijd nog een keer om. Haal de geroosterde paddenstoelen er daarna uit.

Koolraap inleggen

  • Schil de koolraap en snijd hem met een mandoline of keukenmachine in heel dunne plakjes.
  • Zet een steelpan met het water, het azijn, een snufje zout en de suiker op en breng aan de kook. Roer goed zodat de suiker oplost.
  • Voeg zodra het kookt de koolraap plakken toe en laat het nog 1 minuut zachtjes doorkoken. zet daarna het vuur uit.
  • Laat de koolraap plakken nog 10 minuten in het water en azijn mengsel staan en haal ze er daarna uit.
  • Laat tot gebruik uitlekken op keukenpapier.

Carpaccio van koolraap serveren

  • Pak mooie ronde borden en verdeel de plakken koolraap mooi over het bord.
  • Leg vervolgens heel voorzichtig op het midden van elk bord 1 gepekelde eidooier.
  • Verdeel daar omheen de geroosterde paddenstoelen
  • Dresseer de borden als laatste met basilicum blaadjes en bestrooi met de gepofte boekweit.
  • Aan tafel!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.