Ovenpasta met koolraap en zoete aardappel
Pasta uit de oven met een heerlijk korstje van kaas is altijd een goed idee! Deze vegetarische ovenpasta met koolraap en zoete aardappel is een verrassend lekkere combinatie.
Koolraap, veel mensen weten niet zo goed wat ze ermee aan moeten. Zo’n grote, weliswaar prachtige, knol kan best een beetje intimiderend zijn. Maar het verwerken en opeten van een koolraap is zeker de moeite waard! Je kunt de koolraap zowel rauw als gekookt eten, de smaken zijn dan vrij verschillend. Rauw is de koolraap vrij fris en ietwat pittig en gekookt is hij juist wat voller en zoeter. In dit recept van ovenpasta is de koolraap en de zoete aardappel samen met de ras el hanout gestoofd in de tomatensaus. Gebruik hiervoor bij voorkeur een pan met dikke bodem zoals deze. Dit is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht voor tijdens de koudere maanden.
Op zoek naar meer vegetarische ovenschotels?
Ben je na het maken van deze vegetarische ovenpasta met koolraap en zoete aardappel op zoek naar meer vegetarische recepten uit de oven? Probeer dan ook eens deze vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen.
Benodigde keukenmaterialen voor vegetarische ovenpasta met koolraap
– Middelgrote pan
– Pan met dikke bodem
– Koksmes
– Dunschiller
– Koekenpan
– Ovenschaal

Ovenpasta met koolraap en zoete aardappel
Ingrediënten
- 1/2 stuk koolraap
- 3 stuks zoete aardappels
- 800 ml passata tomatensaus
- 250 gram pasta bijvoorbeeld schelpjes of farfalle
- 1 stuk ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel ras el hanout
- 30 gram walnoten
- 100 gram geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Schil de koolraap en de zoete aardappels en snijd in blokjes van 1 x 1 cm.
- Schil en snipper de ui en de knoflook.
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
- Zet een pan met dikke bodem en een eetlepel zonnebloemolie op het vuur.
- Fruit de ui hierin ongeveer 2 minuten aan.
- Voeg de ras el hanout toe en de knoflook en fruit alles nogmaals een minuut of 2 aan terwijl je regelmatig roert.
- Doe de tomatensaus in de pan erbij en breng heel zachtjes aan de kook.
- Voeg ook de blokjes koolraap toe en laat 10 minuten mee garen. Voeg na 5 minuten ook de blokjes zoete aardappel toe.
- Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking.
- Giet de pasta af en voeg toe aan het tomatenmengsel. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
- Doe het pasta mengsel in een ovenschaal. Bestrooi de ovenpasta met koolraap en zoete aardappel met de geraspte kaas en de walnoten en zet gedurende 25 minuten in het midden van de oven tot je een mooi bruin krokant korstje hebt.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
7 Reacties
Heidi
7 februari 2021 at 18:19Dag Anna,
De groenten waren erg hard ondanks en het stoven in de saus. De volgende keer zou ik de koolraap en zoete aardappel eerst voorkoken.
Vr. Gr. Heidi
Anna
1 maart 2021 at 13:17Hoi Heidi, ow wat jammer zeg! Inderdaad goede tip! groetjes Anna
jim
6 april 2021 at 22:24Ik heb het ongeveer gemaakt. Ongeveer omdat ik voor 2 personen wilde koken maar ook omdat ik zoals wel vaker onder het koken ideeën krijg… Ik heb bovendien ook geen oven dus de koolraap en aardappel in halve dobbelsteentjes +/-12 min. gekookt in een andere pan de walnoten in olie laten bruinen en apart gehouden. In de olie de uien knof en ras el hanout gefruit tomaat erbij en dat nog even minuut of zeven laten sudderen, toen de koolraap/aardappel afgegoten en bij de ui/tomatensaus gedaan en in het kookvocht de pasta (fusili) gekookt. Uiteindelijk de pasta erbij in de pan gemikt, kaas erdoor geroerd en geserveerd met de walnoten erover. Het was verrassend lekker! Dus bedankt voor je recept hoor Anna, ik was er uit mijzelf niet opgekomen zo gewend als ik was aan de traditionele bereidingswijze van koolraap met een bechamelsaus bij de aardappelen. (wel even genoeg van) Bij de bioboer hadden ze momenteel koolraap en ik wilde er iets anders mee doen. Hoewel ik mij niet strikt aan het recept gehouden heb wilde ik toch even de moeite nemen om je te vertellen hoe het hier in de smaak viel. Bedankt hiervoor.
Hierdoor meteen benieuwd naar je andere vegetarische recepten ;
Groet, jim
jim
7 april 2021 at 00:01Jammer dat je overzichten van seizoensgroenten niet standaard in een menu onder een knop zitten waardoor je meteen kunt opslaan wat er déze maand allemaal weer verkrijgbaar zal zijn aan lokale en streekproducten en wat er in die maand geoogst en dus volop verkrijgbaar zal zijn in de eko-winkel bij de boerenmarkt of de bioboer. En waarbij jij hier een index van relevante gerechten/recepten toont.
Kortom uiterst waardevol om zoveel mogelijk de logische, natuurlijke keuze voor seizoensgroenten te maken en zo kom je hier meteen bij de relevante receptuur uit. En dat is verdomd handig volgens mij en verdient een prominentere plek imho.
Voor mij geen boontjes uit Kenia, aardappelen uit Israël (niet zelden illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, Palestina dus), of kiwi’s uit Nieuw Zeeland (transport) bijvoorbeeld. Bij hoge uitzondering af en toe ‘n avocado uit Chili want, toegegeven ook ik ben geen fundamentalist maar wel overtuigd van de kracht en het vermogen tot aanpassing, ombuiging, Evolutie; de keuzevrijheid die wij als mens bezitten benutten om te groeien in iets beters, mooiers.
Anna
1 mei 2021 at 08:03Inderdaad nog ene goed idee voor de toekomst!
jim
7 april 2021 at 00:10Wellicht een idee een submenu aan te maken onder het uitklapmenu recepten met de naam: ‘RECEPTEN BIJ SEIZOENEN’.
?
Anna
1 mei 2021 at 08:03hoi Jim,
Zeker nog een goed idee! Dank voor de tip.