Wortels fermenteren
Je kan super makkelijk zelf wortels fermenteren met dit eenvoudige recept van gefermenteerde wortel met mosterdzaad en venkelzaad.
Gefermenteerde wortels zijn helemaal hot en wij snappen wel waarom! Deze knapperige wortelreepjes, op smaak gebracht met mosterdzaad en venkelzaad, zijn niet alleen super lekker, maar ook heel goed voor je darmen. Ontdek met dit recept hoe je thuis heel eenvoudig zelf je wortels fermenteert.
Wortels snijden voor het fermenteren
Voor het fermenteren van de wortels is het het lekkerste om de wortel in dunne reepjes (julienne) te snijden. Dit kun je het beste doen met een mandoline zoals deze of een keukenmachine zoals deze, dan zijn ze mooi gelijk. Heb je deze niet? Zorg dan dat je mes heel scherp is zodat je gemakkelijk en snel alle wortels in plakjes kan snijden.
Recepten met gefermenteerde groenten
Ben je na het wortels fermenteren op zoek naar meer recepten met gefermenteerde groenten? Probeer dan ook eens deze zuurkool van rode kool of deze kerrie zuurkool uit de oven met pastinaak puree.
Benodigde keuken materialen voor het fermenteren van wortels
– Weckpotten
– Mandoline of
– Keukenmachine
– Wecktang
– Dunschiller
Wortels fermenteren
Ingrediënten
- 500 gram wortels
- 15 gram zout
- 1 thelepel mosterdzaad
- 1 theelepel venkelzaad
Instructies
- Schil de wortels en snijd ze in julienne-stroken (lange, dunne reepjes). Je kunt ook een mandoline gebruiken voor gelijkmatige sneden.
- Gebruik een glazen inmaakpot van 1 liter of gebruik een speciale fermenteer zoals deze. Steriliseer de pot door deze te goed te wassen en vervolgens te steriliseren in kokend water. Laat het goed drogen.
- Plaats de julienne gesneden wortels in de inmaakpot. Laat wat ruimte bovenaan voor het borrelen en ontsnappen van lucht tijdens het fermentatieproces.
- Strooi het mosterdzaad en venkelzaad over de wortels.
- Meng 1 liter water met het zout om een pekeloplossing te maken. Roer goed totdat het zout is opgelost.
- Giet de pekeloplossing over de wortels, zodat ze volledig bedekt zijn.
- Plaats een gewicht bovenop de wortels om ervoor te zorgen dat ze onder de pekel blijven. Dit kan een schone steen, glazen gewicht of een boterhamzakje gevuld met water zijn.
- Sluit de pot niet af, omdat er tijdens het fermentatieproces steeds lucht moet ontsnappen of gebruik een speciaal fermentatieluchtsluisdeksel.
- Laat de pot op een donkere, relatief warme plaats staan. De fermentatietijd varieert meestal van 1 tot 2 weken, afhankelijk van wat je lekker vind. Proef daarom af en toe om te controleren of je hem al goed vind.
- Als de wortels de gewenste smaak hebben bereikt, sluit de pot dan goed af en bewaar in de koelkast. Dit vertraagt het fermentatieproces.
- Serveer de gefermenteerde wortels als bijgerecht of als topping voor salades.
Tips voor de perfecte gefermenteerde wortels
1. Verse Wortels:
Kies verse en stevige wortels voor het fermenteren. Versheid zorgt voor een knapperige textuur en behoudt de voedingsstoffen tijdens het fermenteren.
2. Varieer met kruiden:
Probeer gerust verschillende kruiden uit! Voeg gember, knoflook of korianderzaad toe voor je eigen variant.
3. Weeg je zout goed af
Let goed op de hoeveelheid zout; het is cruciaal voor een geslaagde fermentatie. Het geeft niet alleen smaak, maar remt ook de ongewenste bacteriën.
4. Werk met schone materialen
Maak alles goed schoon, inclusief de inmaakpot. Een schone omgeving is super belangrijk voor een gezonde fermentatie en voorkomt bederf en ongewenste bacteriën.
5. Proef tussendoor
Fermentatietijden variëren afhankelijk van de temperatuur van de ruimte. Proef de wortels daarom regelmatig om te checken wanneer ze goed zijn. Een lichte zuurheid en knapperigheid zijn doorgaans een teken dat ze klaar zijn, maar proef ook vooral wat je zelf lekker vind.
6. Bewaren in de koelkast
Als de wortels de perfecte smaak hebben, bewaar je ze goed afgesloten in de koelkast. Hierdoor blijven ze langer lekker en rem je het fermentatieproces.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties