Atjar van spitskool en wortel
Heerlijke zelfgemaakte zoetzure atjar van spitskool en wortel. Op smaak gebracht met kurkuma, knoflook, gember en rode peper. Maak zelf heel makkelijk je atjar met dit recept.
Atjar is een zoetzuur bijgerecht wat veel wordt gegeten in de Indonesische, Indische en Maleisische keuken. Het zijn zoetzure en kruidige ingemaakte groenten die een frisse tegenhanger bieden bij de vaak pittige gerechten uit deze keukens. Atjar kan je in alle supermarkten kopen, maar zoals je zult zien in dit recept is het super snel zelf te maken. Daarbij is het ook leuk en smaakvol om je eigen atjar te maken. Serveer de atjar van spitskool en wortel bijvoorbeeld bij deze vegetarische bami van rode kool of bij deze vegetarische rendang van spitskool.
Spitskool en wortel fijn snijden om atjar van te maken
Voor het maken van de atjar van spitskool en wortel moet je de spitskool en de wortel super fijn snijden, dat is het lekkerste. Het in dunne reepjes snijden van de spitskool kun je het beste doen met een mandoline zoals deze of een keukenmachine zoals deze. Heb je deze niet? Zorg dan dat je mes heel scherp is zodat je mooie dunne reepjes kunt snijden van de spitskool. De wortel heb ik juist in linten gesneden, dit ziet er extra mooi uit. Het in linten snijden van de wortel kan je heel gemakkelijk doen met een dunschiller zoals deze.
Vegetarische recepten met spitskool
Ben je na het maken van de atjar van spitskool en wortel op zoek naar meer vegetarische recepten met spitskool? Probeer dan ook eens deze vegetarische rendang van spitskool of deze oosterse spitskool en zoete aardappel stamppot. Voor het koken, snijden, wassen en invriezen van spitskool lees je dit artikel.
Recept instructie voor atjar van spitskool en wortel
Onderstaand vind je het uitgeschreven recept voor de atjar van spitskool en wortel Wil je het recept maken voor minder of meer personen dan in het recept omschreven? Pas dan gemakkelijk het aantal personen aan onder de porties, de hoeveelheden worden dan automatisch aangepast. Ook de ingrediënten hoeveelheden kun je zelf aanpassen. Bij de benodigdheden zijn alle keukenbenodigdheden beschreven die nodig zijn voor dit recept. Wil je weten welke keukenbenodigdheden ik het liefste gebruik? Klik dan op de betreffende link. Veel kookplezier bij het maken van de spitskool atjar en laat vooral weten hoe het smaakte, dat vinden we erg leuk!
Atjar van spitskool en wortel
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1/2 stuk spitskool
- 4 stuks wortels
- 1 stuk rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 200 ml water
- 600 ml azijn
- 2 theelepel natuurazijn
- 6 eetlepels suiker
- 1 theelepel kurkuma
Instructies
- Doe het water met de azijn, suiker en kurkuma in de steelpan en breng aan de kook.
- Was de wortelen goed en verwijder het buitenste blad van de spitskool.
- Snijd de spitskool met de mandoline of een heel scherp mes in reepjes en de wortelen met de mandoline of dunschiller in linten.
- Verwijder de schil van de knoflook en gember. Snijd de knoflook in dunne plakjes en rasp de gember met een fijne rasp.
- Snijd de peper in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Snijd daarna de peper in dunne reepjes.
- Voeg de wortel, spitskool, gember, knoflook en peper toe aan de kokende azijn en laat het 1 minuut mee koken. Zet daarna het vuur gelijk uit.
- Steriliseer je weckpot door deze een paar minuten te koken in een grote pan met kokend water. Haal de pot voorzichtig uit het kokende water met een (weckpot) tang en laat op z'n kop drogen op een schone theedoek.
- Vul daarna de weckpot met de atjar van spitskool en wortel. Giet het inmaakvocht erbij totdat de hele pot gevuld is. Maak de pot dicht.
- De zelfgemaakte atjar van wortel en spitskool kun je ongeveer 3 maanden bewaren. Na openen bewaren in de koelkast.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
7 Reacties
Sjoukje brouwer
26 mei 2023 at 10:14Hoeveel kurkuma moet er in het recept?
Thom
27 mei 2023 at 07:24Hoi Sjoukje,
1 theelepel, ik heb het aangepast. Fijne dag!
groetjes Anna
anneke
9 augustus 2023 at 16:28MMMMM……….bijzonder smakelijk, voortreffelijk bij nasi, bami en wat nog meer. Ik raad het iedereen aan!
Anna
14 augustus 2023 at 10:14Hoi Anneke, erg goed om te horen!
Groetjes Anna
Vermoesen Rita
19 oktober 2023 at 19:47Ik begreep niet goed 600 ml. azijn en dan nog 2 tl. natuurazijn ? Welke azijn is die 600 ml. dan ???
Anoniem
23 september 2024 at 18:43Dat is dus wat ik ook dacht 😉
Harriët
23 september 2024 at 18:45Omdat ik wel eens restjes overhoud van spitskool die ik eigenlijk dan verder niet gebruik, dit is vaak een kwart, dan kan je gewoon de hoeveelheden door de helft doen denk ik?