Vegetarische rendang van spitskool
De klassieke en heerlijke smaken van een echte rendang, maar dan van groenten. Deze vegetarische rendang van spitskool is echt een top recept te noemen.
Rendang is bij de meeste van ons bekend als een Indonesisch of Maleisisch vleesgerecht waarbij het rundvlees uren wordt gestoofd met heerlijke smaakmakers. Wist je dat je als je vegetariër of veganist (of als je gewoon graag vegetarisch eet) ook super lekkere rendang kan maken en eten? Bijvoorbeeld deze vegetarische rendang van spitskool. Eerlijk waar, je proeft nauwelijks verschil met het originele recept met vlees. Zeker het proberen waard! Daarnaast kan je trouwens ook rendang maken van bijvoorbeeld pulled oats of jackfruit.
Spitskool snijden ter vervanging van vlees
Het in dunne reepjes snijden van de spitskool voor deze vegetarische rendang van spitskool kun je het beste doen met een mandoline zoals deze of een keukenmachine zoals deze. Heb je deze niet? Zorg dan dat je mes heel scherp is zodat je mooie dunne reepjes kunt snijden van de spitskool.
Waarom is spitskool zo geschikt om rendang van te maken?
Spitskool heeft een stevige textuur die niet gelijk heel zacht wordt bij het koken. Dit helpt om een bite te houden in je spitskool, zelfs na het lang stoven wat je bij rendang doet. Ook heeft spitskool de eigenschap om smaken goed in zich op te nemen. Door het langzaam te laten sudderen in de smaakvolle rendang saus, kan de spitskool de smaken goed absorberen wat zorgt voor de beroemde rendang smaak. Daarom zal een vleeseter ook niet echt in de gaten hebben dat hij vegetarische rendang eet in plaats van vlees. Leuk om thuis eens uit te proberen als test!
Vegetarische recepten met spitskool
Ben je na het maken van deze vegetarische rendang van spitskool op zoek naar meer vegetarische recepten met spitskool? Probeer dan ook eens deze Oosterse spitskool en zoete aardappel stamppot of deze spitskool koekjes of burgers. Voor het koken, snijden, wassen en invriezen van spitskool lees je dit artikel.
De benodigde keukenmaterialen voor vegetarische rendang
– Pan met dikke bodem
– Mandoline of
– Keukenmachine
– Koksmes
– Rasp
Vegetarische rendang van spitskool
Ingrediënten
- 1 stuk spitskool
- 1 stuk rode peper
- 3 cm gember
- 400 ml kokosmelk
- 3 teentjes knoflook
- 2 stuks sjalotten
- 1 stengel citroengras
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1 theelepel laos
- 100 ml ketjap manis
- 50 ml sojasaus
- 1 theelepel sambal
Instructies
- Snijd de spitskool in kwarten en daarna in dunne reepjes. Dit kan met een scherp mes of met de mandoline.
- Snipper de ui, de rode peper (zonder de zaadjes) en de knoflook fijn en rasp de gember.
- Zet een grote pan met dikke bodem en een flinke scheut zonnebloemolie op laag vuur en laat de ui, knoflook, peper en gember hier samen met de kurkuma, de koriander en de laos een paar minuten in bakken terwijl je regelmatig roert.
- Voeg de gesneden spitskool toe en bak deze 1 minuut mee.
- Voeg daarna de kokosmelk, de ketjap manis, de sojasaus en de sambal toe.
- Breek de stengel citroengras op een paar plekken en voeg deze ook toe.
- Laat de vegetarische rendang van spitskool in ongeveer 2 uur op heel laag vuur helemaal gaar stoven totdat alle smaken zijn opgenomen. Let wel op dat het niet droog kookt.
- Verwijder de stengel citroengras en serveer de vegetarische rendang met rijst, kroepoek of cassave en zoetzure groenten.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
2 Reacties
tilleke
5 november 2022 at 19:12Dit is zo verschrikkelijk lekker!
Anna
10 november 2022 at 10:16Hoi Tilleke,
Wat leuk om te horen! Hier blijft het ook een favoriet!
Groetjes Anna