Vegan plaattaart met gegrilde aubergine en gemarineerde tofu

Vegan plaattaart met gegrilde aubergine en gemarineerde tofu, vegetarisch, veganistisch, gezond, recept, makkelijk

Nu mijn jongste dochter 1 is geworden mag én kan zij steeds vaker met de pot mee eten. Dat vind ze ook heerlijk, al die smaakjes en kruiden in plaats van al die flauwe baby hapjes. Alleen heeft ze nog steeds koemelk allergie. En dat betekent dat ik nu zeer regelmatig veganistisch kook. Omdat ik dan zeker weet dat zij alles mag eten. Dit recept van vegan plaattaart met gegrilde aubergine en gemarineerde tofu was een experiment. Mede omdat ik nog niet vaak met tofu heb gekookt. Gegrilde aubergine vind ik altijd al ontzettend lekker, al is het wel even een klus om te maken. Gelukkig heb ik sinds kort deze grillplaat van Lodge waarbij ik alles in één keer kan grillen. Dat is super fijn. Door de gemarineerde tofu en de gegrilde aubergine is de kleuren combinatie is helaas minder aantrekkelijk, maar dat doet gelukkig niets af aan de smaak.

Bij het marineren van tofu kan je eigenlijk allerlei smaken gebruiken die je lekker vind. Maar bij dit recept van vegan plaattaart met gegrilde aubergine en gemarineerde tofu heb ik gekozen voor een klassieke combinatie. Deze marinade bestaat uit Japanse rijstwijn, gember, soja saus en rode peper. De suikers in de zoete rijstwijn zorgen ervoor dat de tofu lekker knapperig wordt bij het bakken.

Wat ook nog een heerlijk vegan recept is met aubergine, is deze curry van aubergine en rode linzen.

Vegan plaattaart met gegrilde aubergine en gemarineerde tofu

Hoeveelheid: 1 plaattaart (3 tot 4 personen)
Voorbereidingstijd: 30 minuten Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 75 gram cashewnoten
  • 400 gram tofu
  • 1 rol vers bladerdeeg (koemelkvrij)
  • 2 cm geschilde verse gember, fijngeraspt
  • 1 rode peper, heel fijngesneden
  • 2 eetlepel Japanse rijstwijn (mirin)
  • 60 ml sojasaus
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook, geperst of fijngesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 210 graden.

2

Snijd de aubergine in plakken van 1 cm en spreid uit op een schoon aanrecht. Bestrooi alle plakken royaal met zout om zo het vocht (en dus de bittere smaak) uit de aubergine te trekken.

3

Haal de tofu uit de verpakking en druk voorzichtig zoveel mogelijk van het vocht uit de blok tofu. Snijd de tofu vervolgens in blokjes van 1 cm.

4

Maak de marinade van de rijstwijn, geraspte gember, fijngesneden peper en de sojasaus. Verdeel over de blokjes tofu en laat minimaal 20 minuten marineren. Schep regelmatig met een lepel om.

5

Meng twee lepels olijfolie met een fijn geperst of gesnipperd teentje knoflook, een snuf zout en peper. Pak een grillpan of grillplaat als je die hebt en verwarm voor op middelhoog vuur.

6

Verwijder met keukenpapier al het zout en het vocht van de aubergines. Bestrijk de aubergine plakken aan beide kanten met de olie marinade en gril aan beide zijden totdat de bruine strepen goed zichtbaar zijn.

7

Zet een koekenpan op het vuur met een eetlepel zonnebloemolie en laat goed heet worden. Bak de tofu in 5 minuten op middelhoog vuur terwijl je deze regelmatig omschept. Als de tofu mooi bruin is schep je deze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

8

Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een lap ter grootte van je bakplaat. Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat. Prik op verschillende plekken gaatjes met een vork.

9

Verdeel de aubergine plakken evenredig over het bladerdeeg en laat de randen vrij. Verdeel de tofublokjes over de plaattaart. Verdeel als laatste ook de cashewnoten over de plaattaart.

10

Bak de plaattaart in 20 - 30 minuten goudbruin en gaar. De plaattaart is zowel warm als koud te eten.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.